David Harris, een gepensioneerde elektrotechnicus uit Northampton, Verenigd Koninkrijk, heeft een nieuwe passie in zijn leven gevonden - het repareren van hifi-apparatuur. Zijn werkplaats is uitgerust met een volledige antistatische omgeving en al het benodigde gereedschap om zijn dagelijkse projecten uit te voeren.

Wat is je huidige beroep?

David: Gepensioneerd elektrotechnicus. Tijdens mijn werkzame leven werkte ik als ontwerper, bouwer, reparateur en kalibrator. Nu ben ik met pensioen en houd ik me alleen nog bezig met hifi reparaties, vooral Lenco GL75 draaitafels. Ik repareer ook luidsprekers, versterkers en tuners, maar geen cassettedecks, omdat die te veel op zwarte magie lijken.

Hoe zou je jouw werkplek het beste omschrijven? En hoe gebruik je het?

David: Het is een extra slaapkamer die omgebouwd is tot werkplaats. Volledig antistatisch en met een grote werktafel en veel opbergruimte. Het is verrassend hoeveel ruimte een hifi inneemt!
 
David's profile picture

Hoe lang heb je deze ruimte al?

David: In zijn huidige staat, ongeveer 8 jaar, maar ik heb altijd een werkbank thuis gehad in een of andere vorm sinds het begin van de jaren '70.

Toen je je ruimte ontwierp en inrichtte, wat waren toen je eisen en doelen?

Een antistatische werkomgeving was een must omdat het oorspronkelijk bedoeld was om aan digitale camera's te werken, maar nu ik met hifi bezig ben heb ik de opstelling uitgebreid met een nieuwe scoop en multimeters, LCR-meter, signaalgenerator, Weller soldeerbout plus een heleboel zwaarder technisch gereedschap, zoals een enorme Titan kolomboormachine van 700 W, een tafelzaag, decoupeerzaag, draaibank en LASER graveer/snijder. Plus diverse instrumenten/gereedschappen die specifiek zijn voor reparaties aan draaitafels.
Vind je het leuk om te weten te komen hoe andere technici en makers aan elektronicaprojecten werken? Kijk dan eens naar deze electronicawerklekken.
Vertel ons eens over je technische interesses. Aan wat voor soort projecten werk je in jouw ruimte? Waarom ligt je focus op zulke projecten?

David: Het is tegenwoordig voornamelijk gericht op hifi. Ik heb nieuwe dingen ontworpen, die ik nu via Facebook en eBay verkoop, waaronder een 50-Hz stroboscoop voor het instellen van de snelheid van de draaitafel en een paar mod kits en kleine mechanische items speciaal voor de Lenco GL75 draaitafel.

Wat voor soort apparatuur en gereedschap heb je in je ruimte? Kun je ons vertellen hoe en waar je de apparatuur en het gereedschap opslaat?

David: Weller soldeerbout, digitale oscilloscoop, drie multimeters, LCR meter, signaalgeneratoren, kleine PC, draaibank, LASER graveer/snijder, tafelzaag, plus de gebruikelijke boren, hamers, schroevendraaiers, enz. Alles is opgeborgen in mijn nieuwe rekken aan drie kanten van de werkplaats.
 
David Harris workshop for hi-fi repairs


Wat beschouw jij als je belangrijkste of meest gewaardeerde onderdeel van je uitrusting of gereedschap? En waarom?

David: Mijn Titan 700-W kolomboormachine is best bijzonder, geloof het of niet... de afstand tussen de kolom en boorkop is 16,5 cm, dus groot genoeg om de centrale gaten in draaitafelschalen te boren! Het andere goed gebruikte stukje gereedschap is de Weller soldeerbout, die 8 uur per dag goede diensten bewijst.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over PCB!

Is er iets bijzonders of uniek aan je ruimte? Wat maakt deze functie zo speciaal of belangrijk?

David: Het is het meest relevant voor de Lenco GL75 platenspeler. Ik heb nu reserveonderdelen die teruggaan tot halverwege de jaren 60 en ik kan de meeste problemen met dit specifieke model oplossen. Ik heb ook een vrij brede klantenkring en mond-tot-mond aanbevelingen zijn erg belangrijk.

Heb je plannen voor iets nieuws in je ruimte?

David: Ik ben redelijk stabiel wat gereedschap en instrumenten betreft, maar ik kan wel een nieuwe stoel gebruiken.

Vertel ons eens over je favoriete elektronicaproject. Wat heb je gebouwd en waarom?

David: Mijn meest favoriete stukje gereedschap dat ik heb ontworpen is mijn stroboscoop, een eenvoudig schema, handbediend en werkend op een 9-V batterij. Hij genereert een kristalgestuurd stroboscoop signaal met een frequentie van 50 Hz als hulp bij het instellen van de snelheid van de draaitafel. Ik heb net nog 400 printplaten uit China besteld omdat ze zo goed verkopen (350 tot nu toe).

Battery from workspace

Werk je momenteel aan een elektronica- of programmeerproject?

David: Ik werk momenteel aan een nieuwe phono-voorversterker en de prototype-printplaten zijn vanmorgen aangekomen. Het is gebaseerd op het LF353 IC en heeft een ruisarme voeding.

Heb je een bepaald droomproject of iets dat je graag zou willen aanpakken?

David: Ik zou graag willen proberen een volledig geïntegreerde hifiversterker te bouwen, opgebouwd met electronenbuizen.

Heb je advies, tips of suggesties voor andere technici of makers die erover denken om een werkruimte in te richten?

David: Meet drie keer voordat je gaat zagen.
 

Laat je elektronicawerkruimte zien!

Wil je details over je werkruimte delen met onze wereldwijde gemeenschap van technici, studenten en makers? Neem een paar minuten de tijd om dit formulier in te vullen zodat de redactie van Elektor contact met je kan opnemen!

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Workspace!Vertaling: Hans Adams