CheatKards brengen een handige (maar kleine) technische referentie voor elektrotechniek naar je portemonnee, bureau of sleutelhanger.

Hoe doe je dit ook alweer?

Wanneer je in je lab bent en een kleine berekening of referentie niet wil invallen, heb je misschien niet het geluk je computer op dezelfde werkplek te hebben. Vroeger greep ik vaak naar mijn mobieltje, maar zelfs dan googelde ik dit en dat, en kreeg ik ongecontroleerde resultaten uit de hele wereld, "Gesponsorde" resultaten bovenaan de pagina, en ik wist nooit zeker welke ik moest aanklikken, en het resultaat was een enigszins verwarrende en inconsistente ervaring.

Vóór de komst van mobiele telefoons namen we hectares ruimte op de muur in beslag met handige referentiekaarten, die leuk zijn als ze altijd beschikbaar zijn, maar afbreuk doen aan de esthetiek, vooral omdat je beter werkt in een nette, overzichtelijke werkplaats.

Misschien kunnen we nog een computermonitor aan de muur hangen, dan kunnen we googelen... Nee wacht, nu zijn we weer terug bij die rommel. OK, we zouden een heleboel referentiekaarten kunnen verzamelen en ze bij de hand hebben op dat scherm, aangesloten op een kleine computer, of misschien zelfs als een diavoorstelling op USB? Lijkt een beetje overdreven gezien de energiesituatie in de wereld op dit moment - we kunnen niet eens de hele dag het licht laten branden waar ik woon.

Wat hebben we hier?

Laatst kreeg ik een cadeautje waarvan ik niet eens wist dat ik het nodig had: Van Nerdonic CheatKard, de standaard in pocketreferenties, die vakspecifieke kaarten ter grootte van een kredietkaart hebben gemaakt voor natuurkunde, scheikunde en biologie (hmmm... ik vraag me af of deze zijn toegestaan bij examens), komt de set Elektrotechniek, in opdracht van Elektor.

Op het eerste gezicht lijkt het een beetje pretentieloos. Ik bedoel, dit spul is volledig passief, heeft geen IoT-functionaliteit, geen RFID - het is gewoon een klein boekje voor je portemonnee..
 
cheatcard-deck.jpg
Ja, het IS een naslagwerk voor je portemonnee (of sleutelhanger)

Ja, het IS een naslagwerk voor je portemonnee (of sleutelhanger). Toen ging me een licht op. Gelukkig wordt dat nog niet door de overheid gecontroleerd.

Ik heb ze meteen doorgekeken om te zien of deze set een hoop van het geploeter van dat zoeken kan vervangen:

Deck of cards
Kies een kaart, welke dan ook!

Kies een kaart, welke dan ook! De bovenste kaart, hierboven zichtbaar, is een beschermhoes. Het heeft een mooie mat-satijnen afwerking die goed in de hand ligt. Dit zijn de onderwerpen die respectievelijk op de rest van de (dubbelzijdige) kaarten worden behandeld:

Elektor Inleiding: Toont de decennialange traditie van Elektor om duidelijke en beknopte schema's te maken voor lezers. Het wijst op de ontwerpfilosofie van directe herkenning van componenten en inputs links, outputs rechts. Op de achterkant van die kaart staat een voorbeeldschema voor SPI-besturing van WS2812(B) LEDs. Het is verleidelijk om nu meteen een van deze aan te gaan sluiten, maar we zijn hier nog niet klaar.

Algemene schemasymbolen: Op deze kaart staat een set van 56 componentenschema's met labels, en 62 op de achterkant. Oké, dat is een beetje lastig voor mijn gezichtsvermogen, maar gelukkig heb ik het daar later nog over.

PCB Ontwerp: Alle doorvoergaten en spoorbreedtes die je nodig kunt hebben op de voorkant, mooi in reliëf met echte gaten, net als een echte print, en op de achterkant een beschrijving van substraten, lagen en pad patronen. Ik heb niet zoveel printplaten ontworpen dat ik zoveel details nodig heb gehad, maar dat is dan ook de bedoeling van een naslagwerk: Ik heb ook niet alle woorden in het woordenboek gebruikt.

Metingen: Nog wat gaten, spoorbreedtes en lijnafstanden (pitches), van ouderwetse 2,54 mm afstand tot 12 kleine SMD-varianten. Op de achterkant een lange lijst van handige eenheden, van Farads tot Webers (die ik nog nooit heb gebruikt), van yoctos tot yottas, en een conversietabel tussen verschillende eenheden.

Wetten en theorie: Een zeer uitgebreide en intuïtief opgezette vergelijking in vier kwadranten van watt, ampère, volt en ohm, en de wetten en formules die hun relaties regelen. Vervolgens weerstanden en condensatoren in serie. Op de achterkant, minder gebruikte wetten van Kirchhoff tot Lenz. Zelfs als je niet elke wet uit je hoofd kent, is er een volledige beschrijving van het doel van elke wet.

Gebruikelijke Footprints - SMD: Zoals de naam al zegt, geen doorvoergaten hier, gewoon hoe je verwacht dat de plek op je printplaat eruitziet voordat je die micro-miniatuur component soldeert. Er zijn er veel van, en ze zijn op ware grootte, dus klein. Maar hierover hebben we het nog. De achterkant heeft nog wat meer componenten, waarvan ik gelukkig opmerken kan dat het iets grotere varianten zijn.

Gebruikelijke Footprints - SMD 2: Meer van hetzelfde, maar dan voor IC-packages, waaronder QFP, QFN en BGA.

Componentenwaarden: Ik had niet verwacht deze te zien, omdat weerstandswaarden gewoonlijk met kleuren worden weergegeven, maar hier is dit niet duidelijk en kleurrijk. Toch zijn ze er allemaal, maar je zult de namen van de kleuren moeten lezen in plaats van ze te zien. De kaart verklaart ook de toleranties en andere details voor weerstanden, en op de achterkant staan toleranties voor condensatoren en capaciteit conversies.

Ik heb al een paar keer gezegd dat de tekst op de kaarten nogal klein is, maar nu komt het geniale gedeelte: De laatste kaart is een Fresnel lens, en deze vergroot dus de kaarten voor je, zelfs onder zeer moeilijke lichtomstandigheden (bedankt, energiecrisis).

cards-and-lens.jpg
De kaarten, hun behuizing, en je leeshulp.
De kaarten, hun behuizing, en je leeshulp. Al met al hebben de mensen die dit hebben samengesteld veel informatie in een kleine vorm geperst. Ik herinner me kleine boekjes met kleine lettertjes die je aan een sleutelhanger kon hangen, maar dat waren meer novelty items, en ik kan me niet herinneren dat ze ooit met hun eigen vergrootglas kwamen. Ik twijfel of dit in mijn portemonnee hoort of aan mijn sleutels, maar ik zal beide proberen.


Waar zijn ze te koop?

Het product is verkrijgbaar in de Elektor Store, zie de link onder deze recensie.