Zou het niet geweldig zijn om de kracht en voordelen van ESP32 microcontrollers te kunnen combineren met een camera, met name voor beeldapplicaties? Dat is zeker mogelijk. Ontdek de ESP32-CAM module in de onderstaande video. De video geeft een gedetailleerd overzicht van de ESP32-CAM en belicht de functies, het installatieproces en mogelijke toepassingen. De ESP32-CAM is een ontwikkelboard met Wi-Fi en Bluetooth mogelijkheden, voorzien van een ESP32S chipmodule, OV2642 camera, micro SD kaartslot, negen GPIO pinnen, onboard LED flash, onboard flash geheugen, 520 kB intern RAM en 4MB PSRAM. Hij kan worden geprogrammeerd in verschillende omgevingen, waaronder de Arduino IDE, Espressif IDF, MicroPython, JavaScript, Lua en PlatformIO in VS Code.

De video laat eerst zien wat er in het ESP32-CAM pakket zit, dat vrij compact is. Het gebrek aan een USB-aansluiting op het board maakt het gebruik van een USB naar TTL seriële converter voor het programmeren noodzakelijk, zoals een met een FTDI of een CH340 chip. De video laat ook zien hoe je een Arduino Uno board kunt gebruiken als tussenoplossing. Het board is breadboard-vriendelijk, zodat je gemakkelijk prototypes kunt maken.

Met het Arduino framework als voorbeeld, bestaat het installeren uit het toevoegen van ESP board bibliotheken aan de Arduino IDE, het selecteren van het ESP32-CAM board en het flashen van het programma naar het board. In dit geval wordt het voorbeeld van de Camera Web Server gebruikt. Met deze opzet kan het board video streamen en snapshots maken via Wi-Fi. Er zijn verschillende varianten van de ESP32-CAM, dus controleer goed of de specificaties van het apparaat dat je koopt overeenkomen met je behoeften.

Een dergelijk product, dat een camera met wifi combineert, belooft veel creatieve mogelijkheden. Welke nieuwe zelfbouw toepassing ga jij uitvinden met de ESP32-CAM
?

Ontdek meer!

Wil je meer leren over test en meetapparatuur? Bekijk andere interessante educatieve video's en maak gebruik van de kennis van experts door onze aanvullende onderwerpen op ons Elektor YouTube-kanaal en ons Elektor Industry Youtube-kanaal te bekijken.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze Elektor nieuwsbrief om regelmatig deskundige technische kennis en interessante ideeën te ontvangen.


Vertaling: Hans Adams