Daniel Bachfeld: "Of het nu gaat om het concreet meten van een afstand of om bewaken van een afstand: met onze eenvoudig te na te bouwen webgebaseerde laserafstandsmeter kun je afstanden op de centimeter nauwkeurig bepalen en weergeven op pc’s, smartphones of tablets.

Afstandssensoren op basis van infrarood of ultrasoon geluid zijn goedkoop, maar meestal vrij onnauwkeurig, relatief langzaam en hun bereik is minder dan 4 meter. Als je verder, sneller en nauwkeuriger wilt meten, kun je gebruik maken van een LIDAR (laser imaging detection and ranging), die je in een handomdraai in je eigen projecten kunt integreren dankzij kant-en-klare bibliotheken en interfaces die door iedere microcontroller worden ondersteund. In ons voorbeeld gebruiken we een ESP32 met on board wifi om de lidar-meetwaarden grafisch beschikbaar te maken via een zelfgeprogrammeerde Sim- pel-webserver, zodat elke browser de gegevens kan ophalen en weergeven – ongeacht het apparaat. Een korte introductie in de werking van een lidar is te vinden in het kader “LIDAR-technologie”." 


De Nederlandse editie van Make: magazine ligt nu in de winkel! Benieuwd naar de inhoud? Geniet van dit gratis artikel uit de laatste uitgave. Download het nu in de 'bijlage sectie' hieronder. We weten zeker dat je het artikel informatief en inspirerend zult vinden. Klopt dat? Word dan vandaag nog Make: abonnee. Klik hier voor een super voordelig abonnement!