Een overzicht van het TME-aanbod voor liefhebbers van gamen

De tijden dat een gamer te herkennen was aan een versleten, stoffige pc met een behuizing die bij elkaar werd gehouden met vier verschillende schroefjes en stukjes draad, zijn al lang voorbij. Vandaag kan geen gamer meer zonder effectieve apparatuur en een betere setup.

Hoewel TME niet gespecialiseerd is in computerartikelen, omvat ons assortiment toch een zeer uitgebreid scala aan accessoires, apparaten en toebehoren voor het bouwen van gamingcomputers, gaming-setups en zelfs gamingruimten waarin streamers hun werk doen. Dit zijn zowel elektronische als elektrische componenten, zoals thermoregulerende artikelen en bekabeling, maar ook producten op het gebied van verlichting, montage, ordening etc.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:
 
 • Innovatieve Sunon-ventilatoren
 • Verlichting voor behuizingen en gaming-setups
 • De eigenschappen van aanwijsinrichtingen voor gamers
 • Audio- en multiplayer-apparatuur
 • Optimale wandmontage van monitors
 • Ophangbeugels voor laptops
 • Wat is een “goede ethernetkabel”?
 • Organisatie van kabels onder het bureau
 • Zelf je muis repareren
 • Wat is „drift”, en hoe vervang je de stick van je controller
 • Een gezonde houding

Nieuwe Sunon-ventilator

Sunon is een van ‘s werelds grootste fabrikanten op het gebied van ventilators voor het koelen van uiteenlopende elektronica van industriële apparatuur tot pc’s. De 12 centimeter grote MFC0251V2-S99 ventilator is een goed voorbeeld van innovatie en een hoogwaardige oplossing van de producent. Deze ventilator is primair ontworpen om het gezoem te minimaliseren, wat wordt bereikt door een speciaal schoepenprofiel met stabiliserende inkepingen waar de lucht doorheen stroomt. Zo komt het geluid zelfs op maximale rotatiesnelheid (1900 RPM, oftewel omwentelingen per minuut) niet boven de 26,6 dB. Hierbij wordt een grote rol gespeeld door het lager met VAPO-technologie een (deze worden gekenmerkt door een hoge mate van stofdichtheid en werken betrouwbaar in elke stand) en de elektromagnetische rotorstabilisatie (MagLev), die samen zorgen voor een ongekend gelijkmatige beweging van het mechanisme. Hierdoor hebben ventilators van Sunon ook nog eens een buitengewoon lange levensduur.
 
ventilator
De ventilator beschikt niet alleen over innovatieve technologie maar heeft ook nog een fraai design.
De MFC0251V2-S99 werkt op standaard 12 V-voeding met een 4-pinstekker en wordt aangestuurd door een PWM-signaal, dat de werking van de ventilator zelf bevordert en de doeltreffendheid maximaliseert. Een bijkomend voordeel van dit product is het frisse, effectieve en vernieuwende design waardoor de ventilator ook kan worden ingezet op heavy duty-plekken, in de functie van radiator van de processor of grafische kaart, als koeler of in de zijwand van de behuizing.

Ledverlichting

Gaming gaat steeds vaker gepaard met een spectaculaire setup, niet alleen van de computers zelf maar ook van het hele interieur eromheen, vooral wanneer er ook nog gestreamd wordt. Op dit gebied heeft TME een hele hoop te bieden, waaronder een breed assortiment opto-elektronische elementen zoals ledstrips en bijbehorende adapters, evenals montage-onderdelen. Twee productgroepen verdienen speciale aandacht. Ten eerste zijn daar de programmeerbare ledstrips. Deze kunnen elke willekeurige kleurentint aannemen in elk afzonderlijk punt (pixel) en bovendien vloeiend van kleur veranderen. Deze eigenschappen worden op drie manieren gebruikt: Voor het creëren van lichteffecten, eenvoudig aanpassen van de verlichting aan wisselende behoeften, bijv. in een fotostudio of op een filmset. en bij het creëren van sfeerverlichting die correspondeert met het beeld op het scherm. Dit zorgt voor een intensere game-ervaring en laat de speler volledig opgaan in alle actie.
 
programmeerbare LED RGB
Met de programmeerbare LED RGB kan elke willekeurige lichtkleur worden verkregen.
De tweede productgroep zijn NEON-ledstrips, die worden gekenmerkt door hun flexibiliteit, zoals te zien is in de bovenstaande video. Zo kunnen er fantasievormen en zelfs hele zinnen worden gevormd, randen van apparaten worden versierd, pc-behuizingen van binnen worden verlicht en nog veel meer. Net als klassiek neon hebben de strips een homogene intensiteit, waardoor de losse punten nauwelijks met het blote oog waarneembaar zijn, voor een indrukwekkend resultaat. Overigens beschikken de neonstrips ook over alle voordelen van ledverlichting, oftewel een lage voedingsspanning (meestal 12 V DC), minimaal energieverbruik en lage kosten.
 
Programmeerbare RGB-strips
Programmeerbare RGB-strips
Het aanbod van TME op het gebied van led gaat nog veel verder. In ons assortiment is een belangrijke plek ingeruimd voor ledmodules, die eenkleurig of als RGB (ook programmeerbaar) verkrijgbaar zijn. Dit zijn onmisbare elementen voor het verlichten van glazen computerbehuizingen, waardoor precies het gewenste karakter kan worden verkregen.

Onthoud dat wij behalve lichtbronnen ook een ruime keuze bieden aan gerelateerde ledadapters en -profielen. Verlichting op basis van halfgeleiders heeft de juiste voedingsbron nodig. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van speciaal ontworpen drivers, die zorgen voor optimale en zuinige voeding van de meest complexe installaties. Een merk dat zich hier uitstekend voor leent is Mean Well, met oplossingen verkrijgbaar in versies van 7 tot wel 150 W. Dit zijn kleine apparaatjes die direct op het gewone stroomnet kunnen worden aangesloten (via het stopcontact).

Ledprofielen zijn montage-onderdelen voor het eenvoudiger aanbrengen van ledstrips, goede lichtspreiding en optimale esthetiek van de hele installaties. Dankzij het materiaal kunnen ze warmte geleiden uit halfgeleiderstructuren zodat de strips niet heet worden en daardoor langer meegaan en veiliger in gebruik zijn. Bij TME bestel je strips met compatibele aansluitingen, afdekkapjes en andere aanvullingen.

Randapparatuur en accessoires

Het brede gamingassortiment omvat ook tal van randapparatuur en accessoires. Denk hierbij in de eerste plaats aan gewone aanwijsapparatuur zoals muizen, toetsenborden en complete sets. Deze zijn bekabeld en draadloos verkrijgbaar. Die eerder optie heeft vaak de voorkeur bij gamers omdat de signaalvertraging minimaal en precisie optimaal is en er geen risico bestaat op een onderbroken verbinding. Muizen hebben een instelling voor stapsgewijze aanpassing van de resolutie van de optische sensor, oftewel dynamische verandering van de precisie van het apparaat met behulp van één enkele knop (wat een grote vereenvoudiging is in bijv. FPS-games).
 
Gaming: randapparatuur en accessoires
In sommige gevallen is een combo van muis+toetsenbord de basis van een gamingset, waar ook een koptelefoon met microfoon en hoge kwaliteit bureaumat bij horen. Een aanvullend voordeel is aantrekkelijke, veelkleurige verlichting van randapparatuur voor een intensere ervaring in een verduisterde kamer. TME levert ook een groot aantal gamepads. Ook hier kun je weer kiezen uit bekabelde en draadloze varianten (Bluetooth), eventueel met batterij die kan worden opgeladen via een gewone USB-poort. Ook niet onbelangrijk voor het comfort van de gebruikers: sommige modellen hebben een ingebouwde ingang voor de koptelefoon (3,5 mm jack).

Audio-video-apparatuur

Onlosmakelijk onderdeel van het moderne gamen is de multiplayer mode, waarbij een permanente verbinding met alle deelnemers vereist is. Daarom horen koptelefoons, meestal met microfoon, nu standaard tot de standaard gaminguitrusting. Deze randapparatuur is samen met een webcam onmisbaar voor elke streamer.
Bij TME vind je niet alleen camera’s met fullHD-resolutie maar ook in-ear en on-ear koptelefoons (waaronder draadloze BT-randapparatuur) en varianten met microfoon op een statief of aan de kabel, die zowel compatibel zijn met computers als veel consoles en mobiele telefoons. Wij hebben ook draagbare en stationaire luidsprekers waaronder draadloze soundbars voor een goede geluidskwaliteit wanneer je bijv. op je laptop gamet.

Hierbij moet worden benadrukt dat het aanbod aan randapparatuur en kleine accessoires in het aanbod van TME niet stopt bij de bovengenoemde voorbeelden. Bij ons bestel je ook laptopkoelers en externe dvd-drives. Het volledige assortiment kun je bekijken via onderstaande link.
 
audio-apparatuur voor gaming

LCD-houders

Inrichting van de gaming-setup betekent ook goede plaatsen van de monitor, en vaak zelfs twee of drie. “Goed” betekent hier niet alleen de juiste kijkhoek maar ook met voldoende comfort voor de gebruiker, aanpassing aan zijn of haar voorkeuren en stevige montage van het (vaak niet bepaald lichte) scherm. Hierbij komen universele beugels met afstelbare kantelhoek (vaak in twee vlakken) van pas. Waarschijnlijk zijn veel gamers bekend met de term standard VESA. Dit is een afkorting van Video Electronics Standards Association die vooral gebruikt wordt als norm voor de afstand tussen de montagegaten achterop monitors en tv’s. Bij TME koop je beugels voor tal van configuraties, van hele kleine (50x50 mm) tot voor schermen met enorme diameter (afstand 800 x 400 mm).
 
LCD-houder voor gaming scherm
Een goede kwaliteit beugel zorgt een afstelbare maar stabiele montage van het scherm.

Vastzetten aan het bureau en voor laptops

De meeste producten zijn bedoeld voor wandmontage maar er zijn ook varianten voor bijv. montage aan het bureau met behulp van schroeven of twee onafhankelijke armen. Interessant zijn beugels waarmee gelijktijdige ophanging van het scherm en de laptop boven het bureau mogelijk is. Dit zorgt niet alleen voor comfortabele positionering van beide schermen en meer ruimte op hert bureau maar bevordert ook de luchtcirculatie oftewel de thermoregulatie van de computer. Dit is vooral belangrijk in geval van gamingapparatuur, waarbij onvoldoende koeling automatisch leidt tot mindere prestaties van de grafische processor (GPU) die geïntegreerd is in het moederbord.

Kabels en hun organisatie

Als het gaat om de verschillende soorten kabels en bekabeling, komen klanten die op zoek zijn naar gamingapparatuur vanzelf in aanraking met een van de specialiteiten van TME, zoals gewoonlijk met een buitengewoon breed assortiment. Dat geldt met name voor ethernetbekabeling, met keuze uit honderden verschillende producten. Bedenk eerst goed wat je precies nodig hebt. Bepaal hoe lang de kabel moet zijn en of de isolatie een onderscheidende kleur moet krijgen (bijv. om deze eenvoudiger te kunnen vinden) of juist zo onopvallend mogelijk moet blijven. Minder belangrijk voor de gemiddelde gebruiker is de kabelcategorie. Meestal kun je kiezen uit 5e, 6 en 6a. Onthoud dat deze allemaal compatibel zijn met snelheden tot 1 Gbps en dus vanuit het oogpunt van de consument nagenoeg identiek zijn. 6 en 6a zijn de industriële standaard voor huishoudens, maar alleen voor het bouwen van complexere netwerken (met enkele tot meer dan tien evenwijdige kabels) of wanneer ze tussen vele anders kabels komen te liggen (voedings- en signaalkabels etc.).
 
kabels voor gaming
Een tweede belangrijke kabelgroep in het assortiment van TME is de videokabel of eigenlijk multimediakabel, aangezien HDMI-kabels ook audiosignalen digitaal doorvoeren. Het belangrijkst is hierbij om een artikel te kiezen met de juiste stekkers en standaard. Je kunt kiezen uit DisplayPort, HDMI en tussenkabels tussen deze interfaces, inclusief verlengsnoeren. Bij TME vind je versies van 10 cm tot 100 m, met gewone en miniatuurstekkers. Wij hebben kabels voor de meest ongebruikelijke toepassingen.

Verlengsnoeren en kabelorganisatie

Een speciaal type verlengsnoer is de USB-repeater. Kabels voor deze interface hebben bij grotere lengte (meer dan een paar meter) signaalversterking nodig. Daarvoor gebruik je een repeater, die de verbinding in stand kan houden over een afstand van meer dan 20 m. Zulke verlengsnoeren blijken onmisbaar bij het opzetten van uitgebreide installaties, bijv. wanneer de computer zich in een andere ruimte bevindt dan het scherm.
Een belangrijk en gecompliceerd aspect van de gaming-setup is de kabelorganisatie. Iedereen krijgt met dit probleem te maken, maar gelukkig is er een oplossing in de vorm van spiraalband. Dit is een soort modulaire vlecht waarmee kabel in één geordende reeks kunnen worden ondergebracht. Deze band is zo ontworpen dat er op elke willekeurige hoogte een of meer kabels in en uit kunnen worden gevoerd, zodat er een net kanaal ontstaat dat met behulp van speciale montage op de ideale plek kan worden vastgezet (uit het zicht maar wel eenvoudig toegankelijk). Een spiraalband kan tot enkele centimeters dik en enkele tientallen meters lang zijn.

Reserveonderdelen

Gebruikers die beter bekend zijn met de bouw van gaming-peripherals kiezen vaak voor zelfstandige reparatie van elektronische apparatuur. Tot de meest voorkomende defecten van dit type apparatuur behoort slijtage van elektromechanische onderdelen, oftewel schakelaars. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in onjuiste werking van de muisknoppen of conrtrollersticks. In het eerste geval is de oplossing vrij eenvoudig en volstaat het bijna altijd om de in aanwijsapparatuur veelvuldig gebruikte SNAP ACTION microschakelaars te vervangen. Hiervoor moet je enige bekendheid hebben met solderen, maar het is een van de eenvoudiger onderhoudshandelingen. De knoppen hebben bijna altijd dezelfde vorm en aansluiting (ga dit voor de zekerheid wel even na voordat je aan de slag gaat!). Bij TME wordt dit type onderdelen geleverd door het Japanse merk OMRON. Deze componenten zijn volgens de industriële standaard en hebben een zeer goede bestendigheid (bijv. 70 miljoen cycli) en universele elektrische eigenschappen. Bovendien zijn onderdelen als de serie D2FC-7 en vooral D2FP-FN2 door OMRON speciaal voor gamers ontworpen. Ze worden daardoor gekenmerkt door een zeer snelle reactietijd, hoge mate van doeltreffendheid en duidelijke, tactiele klik, wat zorgt voor minder energieverbruik en een langere levensduur van draadloze randapparatuur.
 
SNAP ACTION schakelaar
Een typische SNAP ACTION schakelaar van een computermuis.

Onderhoud van de controllerstick

In geval van schakelaars in controllers is de reparatie en bouw ingewikkelder omdat er gebruik wordt gemaakt van nauwkeurige potentiometers. Slijtage van deze onderdelen leidt tot onregelmatige werking van de stick of zogenaamde drift, wat betekent dat de stick niet goed terugkeert naar het centrum en wat niet verholpen kan worden door het apparaat opnieuw te kalibreren. Als de garantie op de controller al vervallen is, kun je overwegen om zelfs de tweeassige hendelschakelaar onder de stick te vervangen. Natuurlijk moet je in dat geval ook kijken of het reserveonderdeel een compatibele aansluiting, pin en afmetingen heeft. Wij raden aan om te kiezen voor een hoogwaardig product van het prestigieuze merk C&K, dat past op vele gamepads. TME kan de compatibiliteit met het concrete apparaat echter niet garanderen.

Voetsteunen

Elke gamer moet eerlijk toegeven dat het zorgen voor een juiste houding voor de computer een enorme opgave is, zeker tijdens een lange en intensieve game. Het is gelukkig helemaal niet nodig om je gezondheid en comfort op het spel te zetten. Zorg gewoonweg voor de juiste hoogte en voldoende comfort van je zitpositie voor de monitor. Zelfs de beste stoel kan dit niet garanderen, maar een voordelig maar zeer doeltreffend object kan je houding aan het bureau wel aanzienlijk verbeteren. Goede ondersteuning van de voeten vermindert vermoeidheid van de spieren en bevordert de doorbloeding van de benen. TME raadt aan om voor een afstelbaar product te gaan dat eenvoudig kan worden aangepast aan de lengte van de gebruiker, zijn favoriete posities en verschillende stoelhoogtes.
 
afstelbare voetsteun
Een afstelbare voetsteun zorgt o.a. voor een betere steunhoek van de voeten.
Deze tekst is opgesteld door Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.
https://www.tme.eu/nl/news/library-articles/page/57350/gaming-computeraccessoires-en-nog-veel-meer/