Het Home Appliance Hack-and-IoT Guidebook legt uit hoe huishoudelijke apparaten werken en hoe je ze kunt aanpassen en herprogrammeren naar je eigen wensen. De auteur presenteert ook details over het bouwen van je eigen huishoudelijke apparaten, waaronder een kleurrijke smart home accessoire, een koelkast/kas controller, een AC powerline monitor, een deurslot monitor, en een IKEA Trådfri controller.

Sommige constructies maken gebruik van een Raspberry Pi geconfigureerd als gateway of fileserver. Dit wordt ook in detail beschreven met alle benodigde configuraties.

Ontwerpen voor printplaten en behuizingen

Voor de meeste ontwerpen in het boek worden een kleine printplaat (PCB) en een behuizing gepresenteerd, zodat de lezer een compleet en aantrekkelijk uitziend product kan maken. Lezers met - of met toegang tot! - een 3D-printer kunnen de voorgestelde behuizingen thuis of in een winkel laten "printen".

Alle software geschreven voor de IoT apparaten, de printplaat lay-outs, en de bestanden voor het 3D printer ontwerp die in het boek worden beschreven zijn gratis te downloaden.
 

Informatiebronnen

Gratis home appliance IoT ontwikkelingsboard

De gedrukte versie van het boek wordt geleverd met een gratis IoT-ontwikkelboard. Als je op zoek bent naar een klein maar krachtig IoT-apparaat, dan kom je waarschijnlijk de ESP8266 en compatibele producten tegen die tegenwoordig op de markt zijn. Een daarvan, het Wemos/Lolin D1 Mini Pro board slaat een opmerkelijke balans tussen kosten en prestaties. De D1 Mini Pro, een klein en zeer betaalbaar prototype board, valt op door zijn Wi-Fi functionaliteit en een 16-Mbytes flash geheugen voor het eenvoudig maken van een flash bestandssysteem. Bovendien zijn er voldoende in- en uitgangspinnen (maar slechts één analoge ingang) om PWM, I²C en One-Wire systemen te ondersteunen, om er maar een paar te noemen. Als voordeel kan alle ontwikkelde firmware voor deze zelfbouw IoT-gebaseerde apparaten over-the-air (OTA) worden bijgewerkt.


Vertaling: Hans Adams