Wat als het mogelijk zou zijn om een PCB te printen met een 3D-printer, net zoals we tegenwoordig plastic onderdelen kunnen printen? Welnu... bekijk deze aflevering van Elektor Engineering Insights! Met de experts Evan Skelsey van Voltera en Stephen Hawes van Opulo worden de geavanceerde NOVA en LumenPnP technologieën getoond, die een revolutie teweeg brengen in de manier waarop elektronica technici het ontwerpen van schakelingen en prototyping kunnen aanpakken.

Voltera's NOVA, een nieuw tabletop tool, versnelt het proces van circuit prototyping aanzienlijk. Hij stelt technici in staat om hun ontwerpen snel vorm te geven door de printplaten op aanvraag al te printen. Deze innovatie omzeilt de (vaak trage) afhankelijkheid van externe partners voor de levering van printplaten en de productie van hardware. Skelsey legt uit hoe NOVA, met zijn geavanceerde functies zoals vacuüm bed voor substraatstabiliteit en ondersteuning voor verschillende geleidende inktsoorten, de uitdaging aangaat van het werken met verschillende substraten zoals Kapton en PET. De flexibiliteit van NOVA om zich aan te kunnen passen aan verschillende materialen en de gebruiksvriendelijke interface maken het tot een baanbrekend hulpmiddel bij elektronica prototyping, met name bij wearables en biomedische elektronica.

Verder introduceert Stephen Hawes de LumenPnP, een open-source pick-and-place-machine van Opulo. Dit apparaat maakt het productieproces veel toegankelijker, en maakt in-house assemblage en efficiënte prototyping mogelijk, zelfs voor kleine productieruns. De LumenPnP onderscheidt zich door zijn vermogen om een breed scala aan groottes en types van componenten te verwerken, waardoor hij een veelzijdige oplossing vormt voor diverse prototyping behoeften bij veeleisende toepassingen, zoals bij robotica.

Deze machines kunnen een alternatief bieden voor het traditionele proces van prototyping, waarbij de productie van PCB’s in verschillende iteraties wordt uitbesteed. Bekijk deze aflevering voor meer informatie, en profiteer van de waardevolle inzichten en praktische tips van Evan Skelsey en Stephen Hawes, voor iedereen die geïnteresseerd is om aan de slag te gaan met de NOVA en LumenPnP.
 

Bekijk nog meer!

Bekijk ook de andere interessante educatieve video's, en maak gebruik van de kennis van onze deskundigen door ook de andere content te bekijken op het Elektor YouTube-kanaal en het Youtube-kanaal van Elektor Industry.

Blijf op de hoogte

Abonneer u op onze Elektor nieuwsbrief om geregeld veel technische kennis en interessante perspectieven van onze experts te ontvangen.

Vertaling: Marc Gauw