Houd je van elektronica en printassemblage? Hier hebben we een video die je interesse zal wekken! In de onderstaande video vind je een geweldige presentatie van een handig gereedschap genaamd de Pixel Pump, door de maker Robin Reiter.

De Pixel Pump is een vacuümtool, ontworpen voor mensen die prints assembleren en op zoek zijn naar een oplossing die het midden houdt tussen een handmatige pincet en high-end automatische pick-and-place machines. Het is op maat gemaakt voor hobbyisten of kleine bedrijven die een paar prototypes moeten maken of kleinschalige productie moeten beheren zonder de grote investering.

Maak kennis met de Pixel Pump

In de video loopt Robin met je door de onderdelen van het systeem - het basisstation van de pomp, de vacuümpen, de voeding en de verschillende mondstukken. Hij demonstreert ook hoe het voetpedaal werkt om het vacuüm te regelen. Er is ook de mogelijkheid om een tweede pedaal aan te sluiten, wat de functionaliteit verbetert met BOM-managementsoftware zoals de open source iBOM-plugin voor KiCad, Aislers Smart Guide of andere spreadsheetsoftware.

Je ziet de Pixel Pump in actie als Robin een demoboard in elkaar zet, dat eigenlijk een onderdeel is van de Pixel Pump zelf, om de praktische bruikbaarheid van het gereedschap te laten zien. Na een korte reflow op een hete plaat wordt het board getest en het werkt perfect.

Een aanpasbaar systeem

Bovendien laat Robin de SMD-magazijnen zien die hij op maat heeft ontwikkeld en die zijn geëvolueerd van 3D-prints naar spuitgegoten onderdelen naarmate ze verder werden verfijnd. Deze maken het hanteren van SMD-tapes op kleine schaal zoveel gemakkelijker, zoals je zult zien!

Voor degenen die van knutselen houden, is de Pixel Pump open source. Met de interne uitbreidingspoorten kunnen gebruikers zelf uitbreidingen toevoegen, zoals soldeerpasta doseren of draadloos werken. Het hele project is gebaseerd op Raspberrry Pi's RP2040 en kan eenvoudig worden geprogrammeerd met MicroPython voor extra functionaliteit.

Wil je zelf zien hoe het werkt? De video is een goede manier om een idee te krijgen van de mogelijkheden van de Pixel Pump. Bekijk hem hieronder!
 

Kijk wat er nieuw is!

Heb je onze recente video's gemist? Zorg ervoor dat je deze nog bekijkt en bereid je voor op meer spannende inhoud die op je afkomt! Volg ons op ons YouTube channel.

Blijf niet achter

Kijk uit naar meer boeiende gesprekken en waardevolle kennis. Meld je aan voor onze Elektor nieuwsbrief voor een continue stroom van tech-inspiratie.