Post project 17: De zevende hemel... En hoger!

4 oktober 2013, 11:37
Post project 17: De zevende hemel... En hoger!
Post project 17: De zevende hemel... En hoger!
Dit verhaal gaat over regenwolken. Het verzenden van data vanuit een capsule die onder een weerballon bungelt is niet zo eenvoudig. Vaak is daar kostbare, geavanceerde apparatuur voor nodig. Gelukkig bestaan er goedkopere alternatieven. De kaart die we in dit artikel presenteren kan samen met een standaard radiozender en een GPS-ontvanger worden gebruikt om maximaal zes analoge signalen en positiedata van een ballon naar de grond te sturen. En dat alles tegen heel lage kosten. We doen hier niet aan luchtfietserij: Dit project heeft al twee succesvolle vluchten achter de rug!
 
Ook elke twee weken een Elektor.POST artikel in de mailbox?
Schrijf u gratis in voor de nieuwsbrief!


De software in de capsule lijkt op het OSI-model van zeven lagen. Hoewel er veel verschillen zijn, kunnen we een aantal lagen onderscheiden: Applicatie Ž APRS Ž AX25 Ž AFSK-modulatie Ž VHF-overdracht. De applicatie-laag komt overeen met de analoge inputs en met de acquisitie en decodering van de NMEA0183A GPS-data. De verkregen data wordt in een frame gezet, wat overeenkomt met het Automatic Packet Reporting System (APRS)-protocol [3]. Daarna wordt, net als bij het AX25-protocol [4] een header toegevoegd aan het APRS-frame.

Verder lezen? Download het volledige artikel gratis als .PDF bestand onder het kopje 'Bijlages' hieronder. Veel succes met het project!
Bijlage
PDF download full
130082 NL POST project 17.pdf
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items