Post project 2: Universele blokgolfgenerator

8 maart 2013, 13:51
Post project 2: Universele blokgolfgenerator
Post project 2: Universele blokgolfgenerator
Voor heel veel signaalmetingen hoef je geen uitgebreide functiegenerator te hebben, maar kun je uit de voeten met een blokgolf. Een prettige bijkomstigheid is dat een blokgolf alle harmonischen van de grondfrequentie bevat. Met hedendaagse elektronica is zo’n generator gemakkelijk zelf te bouwen. Een display voor nauwkeurige aflezing van frequentie en amplitude mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.
 
Ook elke twee weken een Elektor.POST artikel in de mailbox?
Schrijf u gratis in voor de nieuwsbrief!


Een signaalgenerator gebruik je meestal om een signaal toe te dienen aan de een of andere schakeling, om na te gaan of dat signaal ook inderdaad de bewerkingen ondergaat die je voor ogen had. Frequentie en amplitude van zo’n testsignaal moeten de juiste waarde hebben. Bij een signaalgenerator die ‘universeel’ moet zijn, behoort zowel frequentie als amplitude instelbaar te zijn. Wil je meten aan digitale schakelingen, dan is een extra uitgang op TTL-niveau zeker geen overbodige luxe. De schakeling in dit artikel voldoet aan al deze criteria.

Verder lezen? Download het volledige artikel gratis als .PDF bestand onder het kopje 'Bijlages' hieronder. Veel succes met het project!
Bijlages
PDF download full
100758-NL POST project 002.pdf
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items