Post Project 27: Spoelenwikkelaar

21 februari 2014, 11:54
Post project 27: Spoelenwikkelaar
Post project 27: Spoelenwikkelaar
Bij (relatief) laagfrequente toepassingen voor de lange- en middengolf hebben we al gauw te maken met spoelen met enkele honderden windingen. Het is een kwelling om die met de hand te moeten wikkelen. Deze automatische spoelenwikkelaar maakt een einde aan die ellende. Hij draait het spoellichaam linksom of rechtsom en de ingebouwde teller geeft het aantal windingen tot op een tiende nauwkeurig weer op het display.
 
Ook elke twee weken een Elektor.POST artikel in de mailbox?
Schrijf u gratis in voor de nieuwsbrief!


Deze spoelenwikkelaar wikkelt, zoals de naam al zegt, spoelen. Daarbij worden het aantal omwentelingen en de draairichting van de motor bepaald met behulp van een op de motoras bevestigde zwart/witte schijf. De schijf is opgedeeld in tien gedeelten die afwisselend wit en zwart gekleurd zijn. Twee reflectie-optocouplers registreren de verplaatsing en de richting. Als de motor met de klok mee draait, wordt de tellerwaarde verhoogd; draait hij tegen de klok in, dan wordt de tellerwaarde verlaagd. De tellerstand wordt op een display weergegeven.

Verder lezen? Download het volledige artikel gratis als .PDF bestand onder het kopje 'Bijlages' hieronder. Veel succes met het project!
Bijlage
PDF download full
201403NL-POST-project-27.pdf.pdf
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items