Post Project 66: Snelle IR-robotbumper

5 november 2015, 00:00
Post Project 66: Snelle IR-robotbumper
Post Project 66: Snelle IR-robotbumper
Deze snelle contactloze botsingsdetector voor even snelle robots geeft niet alleen aan, dat er een obstakel in zicht is, maar ook in welke richting dit zich bevindt. Bij dit project werken hardware en software slim samen.
 
Ook elke twee weken een Elektor.POST artikel in de mailbox?
Schrijf u gratis in voor de nieuwsbrief!


We kunnen ons deze IR-bumper voorstellen als een omgekeerde scanner. Een halfcirkelvormige rij IR-LED’s scant de omgeving af. De IR-diodes worden daarbij één voor één aangestuurd door een microcontroller. Een IR-sensor met een grote zichthoek vangt het IR-licht op dat door een hindernis wordt gereflecteerd.
De IR-sensor heeft alleen een digitale uitgang (licht / geen licht); een microcontroller moet aan de hand van de tijdsinformatie bepalen, uit welke IR-diode het licht gekomen is. Nou kunnen we natuurlijk zelf een geschikt synchronisatiemechanisme gaan bedenken, maar we kunnen ook een bestaand protocol gebruiken. Als we de timing van de IR-LED’s met een UART-besturen en de uitgang van de IR-sensor verbinden met de UART-ingang (RXD) van de controller, dan ontvangen we bits die altijd corresponderen met één van de IR-diodes. Zo kunnen we zelfs de richting van meerdere obstakels tegelijk bepalen.

Verder lezen? Download het volledige artikel gratis als .PDF bestand onder het kopje 'Bijlages' hieronder. Veel succes met het project!
Producten
Bijlages
PDF download full
Snelle IR-robotbumper
Firmware Software Exec icon png
150076-11
Firmware voor Snelle IR-robotbumber
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items