Het internet kan een goede bron van inspiratie zijn uw kennis van elektronica te vergroten maar er zijn ook nadelen: helaas wordt in veel gevallen de werking van een schakeling niet of nauwelijks uitgelegd. Deze week gaan we die uitdaging te lijf op een educatieve manier! In de video hieronder wordt de anatomie van een schakeling geanalyseerd die is overgenomen door vele websites zonder goede uitleg van de werking: het eenvoudige maar tegelijk wat raadselachtige 12V knipperlicht.

Hoe Werkt Deze Schakeling?

In deze onderhoudende en tegelijk leerzame video analyseren we het werkingsprincipe van de schakeling met de hulp van LTSpice. De schakeling wordt deel voor deel geanalyseerd waarbij van elk component het doel wordt uitgelegd met aandacht voor technische details die vaak onder de oppervlakte blijven of genegeerd worden.

U zult de interactie tussen de twee transistoren herkennen die elkaar aan- en uitschakelen en zo samen een oscillator vormen, maar wie bestuurt hier wie? De video biedt een kijkje onder de motorkap, mede dankzij een gedetailleerde analyse met behulp van SPICE model analysis. Er lijkt op het eerste gezicht bijvoorbeeld één van de elektrolytische condensatoren verkeerd gepolariseerd in de schakeling. Maar de polariteit van condensator C2 wordt pas duidelijk na een gedetailleerde uitleg. En als u zich ooit heeft afgevraagd hoe u de oscillatiefrequentie van een dergelijke schakeling kunt aanpassen dan weet u na het bekijken van de video het antwoord.

De wereld van de elektronica draait natuurlijk niet om knipperende lampjes. Deze video is dan ook een uitnodiging om de handen uit de mouwen te steken, LTSpice op te starten en meer schakelingen te lijf te gaan met een doe-het-met-verstand mentaliteit. Bekijk de video hieronder en verdiep uw kennis van elektronische schakelingen op een onderhoudende manier!
 

Meer Weten?

Bekijk deze en nog vele andere leerzame video’s en wordt deelgenoot in de kennis van experts door het Elektor YouTube kanaal en het Elektor Industry Youtube kanaal.

Blijf op de Hoogte

Abonneer u op de Elektor nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuwe inzichten in de technische kennis van experts en nieuwe perspectieven op het gebied van elektronica en schakelingen.


Vertaling: Adrie Kooijman

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!