Een Software Gedefinieerd Voertuig (SGV) is een type voertuig waarin software verschillende functies bestuurt, waaronder versnellen, sturen en remmen. De term “software gedefinieerd” verwijst hier naar het feit dat functionaliteiten van het voertuig aangepast en uitgebreid kunnen worden door de software aan te passen in plaats van wijzigen van de hardware van het voertuig.

Een groot voordeel van een SGV is de mogelijkheid het gedrag aan te passen aan veranderende omstandigheden en na verloop van tijd te verbeteren door aanpassingen in de software. Een SGV kan bijvoorbeeld een software-update ontvangen waardoor de herkenning van- en de reactie op voetgangers of andere voertuigen op de weg beter wordt.

Ontwikkelen en Verbeteren van Software-Gedefinieerde Voertuigtechnologie

Op het gebied van SGV’s is veel onderzoek en ontwikkeling gaande, bedrijven en organisaties werken aan het ontwikkelen en verbeteren van de benodigde technologieën om ze veilig en betrouwbaar te maken. Er zijn nog veel uitdagingen te overwinnen voor Software-Gedefinieerde Voertuigen het straatbeeld zullen gaan bepalen, maar ze hebben het potentieel om de transportsector fundamenteel te veranderen.

In de video, spreekt Elektor met Eric Richter van Baselabs over de toepassing van sensoren, en de integratie van sensordata in SGV toepassingen
 

Software-Gedefinieerde Voertuigen bouwen

Deze video komt uit Elektor Engineering Insights #9 - Building Software-Defined Vehicles.