Onlangs mocht ik het nieuwe Zhongdi soldeerstation ZD-8961-A beoordelen en ik heb het met veel plezier gebruikt en was helemaal tevreden over de prestaties en de prijs. Dit soldeerstation heeft zichzelf bewezen als een waardevolle aanvulling op mijn gereedschap en ik wil graag mijn ervaring met jullie delen.

De ZD-8961-A: een digitale toepassing

Het temperatuurgeregelde digitale soldeerstation ZD-8961-A met een instelbaar temperatuurbereik van 160 °C tot 480 °C is een betaalbaar en betrouwbaar stuk gereedschap voor alle soorten soldeerwerk in het (thuis)laboratorium. Dankzij het hoogwaardige gecoate verwarmingselement wordt de gewenste soldeertemperatuur (Celsius of Fahrenheit) snel bereikt en weergegeven op het LED-display.

Wat zit er in de doos?

In de doos van de ZD-8961-A zit het volgende:
 
  • Soldeerstation ZD-8961
  • Soldeerboutstandaard
  • Soldeerbout met soldeerstift N8-1
  • Reinigingsspons
  • Messingwol voor puntreiniging
  • Netsnoer (EU)
 
Soldering station box
Een blik in de doos van de ZD-8961-A

Prestaties ZD-8961-A

Allereerst zijn de prestaties van dit soldeerstation veel beter dan die van een soldeerbout zonder temperatuurregeling. Hij warmt snel op, behoudt een stabiele temperatuur en soldeert nauwkeurig. Bij het testen duurde het 44 seconden om op te warmen van kamertemperatuur tot 370 °C. Hij werkte heel goed bij het vertinnen van dikke koperdraden en tijdens het solderen van bijna 55 headerpinnen op een printplaat trad er geen temperatuurdaling op, wat prima is. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde soldeerexpert, je zult de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van dit gereedschap zeker waarderen. Het kan een breed temperatuurbereik aan van 160°C tot 480°C, waardoor het een veelzijdige keuze is voor zowel hobbyisten als professionals.
 
ZD-8961-A station
Met temperatuur-regeling!

 

Up close look
Van dichtbij bekeken.

 

Soldering iron in the ZD-8961-A
De soldeerbout.

De soldeerbout.

De soldeerbout heeft een prettige schuimrubberen grip, en het was geen enkele moeite om hem ongeveer 45 minuten vast te houden bij het solderen van wat SMD-componenten. Het gewicht is goed en hij ligt prettig in de hand, ook voor langere tijd. Verder is het siliconen snoer licht en duurzaam, dus verwacht in ieder geval een lange levensduur voor dit onderdeel.

De extra tips zijn ook leuk om erbij te hebben, omdat ze je soldeerbout veelzijdiger kunnen maken. De tips in de doos en ook de extra tips zijn van hoge kwaliteit, er is geen significant verschil tussen een tip uit het middensegment en deze tips.
 
Soldering station iron closeup
Close-up van de soldeerbout tip
 
Soldering iron tips
Bekijk deze tips eens!

Betaalbare prijs

Een van de opvallende kenmerken van deze soldeerbout is zijn betaalbaarheid. Ik was aangenaam verrast door de kwaliteit en mogelijkheden voor deze prijs. Je hoeft niet veel geld uit te geven voor een betrouwbare soldeerbout die uitstekende resultaten levert. Het is perfect voor diegenen die een betrouwbare soldeerbout willen zonder een fortuin uit te geven. De bouwkwaliteit is goed, er is ook een plek voor messingwol om de punt schoon te maken, evenals een nat sponsje, wat prettig is om te hebben. Het meegeleverde netsnoer is ook stevig en duurzaam.
 
The holder
De houder

De houder voor de soldeerbout is van metaal, maar de bedieningsunit is van plastic. Persoonlijk ben ik geen fan van het display en als de bedieningseenheid iets kleiner was geweest qua hoogte, zou het een beter ontwerp zijn geweest. Over het geheel genomen is het een goede upgrade om te kopen als je geen temperatuurgeregelde soldeerbout hebt; je zult echt tevreden zijn over de prestaties van deze soldeerbout, in vergelijking met een normale soldeerbout.

Gebruiksvriendelijke interface

De soldeerbout heeft een scherm dat belangrijke informatie weergeeft, zoals temperatuurinstellingen, één geheugeninstelling en ook de temperatuureenheid kan worden gewijzigd. Hij heeft capacitieve knoppen en bij het testen werkten ze zoals het hoort, niets op aan te merken. Hoewel het functioneel en nuttig is, is er ruimte voor verbetering wat betreft het scherm, er had een beter display gebruikt moeten worden, of een kleiner om het een beter ontwerp te geven, maar dat is gewoon een persoonlijke voorkeur. Het doet zijn werk, maar een groter scherm met meer informatie zou de algehele gebruikerservaring verbeteren.
 
The user interface
De gebruiksvriendelijke interface.

Is de ZD-8961-A iets voor jou?

Concluderend is deze soldeerbout een fantastische aanvulling op het gereedschap van elke beginner of maker. Hij presteert bewonderenswaardig, heeft een budgetvriendelijke prijs en biedt het extra voordeel van visuele informatie als ondersteuning bij je projecten. Hoewel het scherm voor verbetering vatbaar is, overschaduwt het zeker niet de algehele kwaliteit van dit gereedschap. Of je nu een beginner bent of iemand die een normale soldeerbout gebruikt, dit soldeerstation heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ik raad het iedereen aan die een betrouwbare en voordelige soldeeroplossing nodig heeft.
 

Totale waardering: 3.8/5

Prestatie: 4/5

Betaalbaarheid: 4.5/5

Gebruikservaring: 3.5/5

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Review!Vertaling: Hans Adams