Joachim Schröder (Duitsland)


Als een schipper of een bestuurder van een camper niet genoeg heeft aan energie uit zonne- of brandstofcellen, zal hij vaak zijn accu’s moeten laden uit één van de stopcontacten met muntautomaat die op veel kampeerterreinen en haven-ligplaatsen beschikbaar zijn. Zulke stopcontacten geven meestal een bepaalde hoeveelheid stroom en schakelen dan automatisch uit. Vaak is die hoeveelheid niet precies bekend en ook het eigen verbruik is meestal moeilijk in te schatten. Dan kan het gebeuren dat de laadstroom ongemerkt wegvalt en dat we de volgende dag, in plaats van met tot de rand gevulde boordaccu’s te starten, alweer met een half lege accu zitten.
 
Ook elke twee weken een Elektor.POST artikel in de mailbox?
Schrijf u gratis in voor de nieuwsbrief!


Daarom heeft de auteur deze kleine schakeling gebouwd, die een paar seconden piept als de 230-V-voeding wegvalt. De voeding komt van een kleine schakelende netvoeding van 5 V (hier niet afgebeeld), die iedereen wel in huis zal hebben. Zolang de netspanning beschikbaar is, levert de schakelende netvoeding dapper zijn +5 V. In de schakeling in figuur 1 wordt dan de dikke condensator van 1000 μF opgeladen via diode D1 en de weerstand van 220 Ω. De spanning van 5 V ligt ook, via de weerstand van 1 kΩ, aan de basis van de PNP-transistor, zodat die spert. Als de netspanning en dus ook de +5 V wegvalt, wordt de transistor via de weerstand van de 68 kΩ open gestuurd...

Verder lezen? Download het volledige artikel gratis als .PDF bestand onder het kopje 'Bijlages' hieronder. Veel succes met het project!