Over dit artikel

Actieve sprietantenne

mini-antenne voor de kortegolf

Actieve sprietantenne
Vooral reislustige kortegolfluisteraars hebben behoefte aan een antenne die net iets meer winst levert dan een simpele spriet. Maar een tweede belangrijke eis voor gebruik op reis is dat de antenne liefst zo klein mogelijk moet zijn. Deze actieve spriet is slechts 50 cm lang en voldoet helemaal aan het gewenste `reisprofiel'.In januari boden we kortegolfluisteraars met ruimteproblemen al een langdraad-alternatief in de vorm van een raamantenne. Een heel compacte antenne, maar we beseffen dat voor gebruik op reis zo'n ding toch niet ideaal is. Je kunt moeilijk in elk kozijn onderweg spijkers gaan timmeren en er draad rond gaan wikkelen. Zo'n raamantenne leent zich beter voor stationair gebruik.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 1 M
R2 = 100 k
R3,R5 = 47 k
R4 = 560
R6 = 56
Condensatoren:
C1 = 10 p
C2,C5 = 100 n
C3 = 33 p
C4 = 220 n
Halfgeleiders:
T1 = BF961
T2 = J310, E310 (SMD: SST310, PMBF310)
Diversen:
K1 = tulp-chassisdeel voor printmontage
behuizing: bijv. Hammond 1590A (90x38x30mm)
Reacties worden ingeladen...