Over dit artikel

Lego Robotics Invention System, deel 2

aan de slag met sensoren

Lego Robotics Invention System, deel 2
In het eerste deel van deze artikelserie is ingegaan op de filosofie achter het Lego Robotics Invention System, de mogelijkheden die het in huis heeft en de kracht van het RCX-blok. In dit tweede deel staan we stil bij de wijze waarop het RCX-blok met sensoren (de ogen en oren van de robot) om gaat. Daarnaast doen we uit de doeken hoe men zelf sensoren kan bouwen.Het RCX-blok vormt de spil van het Robotics Invention System en bevat een compact microcontrollersysteem. Op het blok kunnen drie sensoren worden aangesloten. Het zijn deze sensoren die er voor zorgen dat de zelf te bouwen robots `prikkels' uit de omgeving kunnen waarnemen. Kant en klare sensoren zijn er in verschillende soorten: schakelaars, reflectiesensoren, temperatuuropnemers, rotatie-opnemers enzovoorts. Ofschoon de reeks voor veel toepassingen al redelijk compleet is, zal de Elektuur-lezer in de aansluitingen van de RCX een uitdaging zien om zelf nieuwe sensoren te ontwikkelen. We zullen zien dat dit mogelijk is. Daarnaast laten we zien hoe meerdere sensoren op één ingang kunnen worden aangesloten.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 1 k SMD
P1 = 1 k instel SMD
Condensatoren:
C1 = 22 µ/16 V SMD of tantaal
Halfgeleiders:
D1...D6 = 1N4148
SMD = PMLL4148 (of BAT82)
D7 = IR-LED 3 mm (golflengte 950 nm), bijv. TSIP4400 (Farnell 178-545) of SFH409 (Conrad 183776-33)
IC1 = IS471F (Sharp, Conrad 185094-33)
Diversen:
Lego-blokje 2x4
Aansluitsnoer+blokjes:
Lego-snoer, lengte 26,6 cm (bestelnr. 5311)
Lego-snoer, lengte 9 cm (bestelnr. 5041)
print EPS 000040-1 (zie service-pagina’s)
Reacties worden ingeladen...