Over dit artikel

Kerst-CD

Stemmig lichteffect

Kerst-CD
Trouwe lezers rekenen er waarschijnlijk inmiddels op dat Elektuur rond de feestdagen elk jaar komt met een ludiek schakelingetje dat in of rond de kerstboom voor een origineel tintje zorgt. Dit jaar vormt een CD het uitgangspunt.Toegegeven, het is natuurlijk allemaal maar `spielerei'. Toch blijken de meeste elektronici het leuk te vinden om met de kerstversiering iets anders dan anders te doen. De standaard verlichtingsornamenten die bij de warenhuizen in het schap liggen zijn soms best leuk, maar die heeft iedereen al. Als je als elektronicahobbyist een beetje goed voor de dag wilt komen, zul je zelf iets origineels moeten bedenken. En om dat een beetje te stimuleren, zorgt Elektuur regelmatig voor een suggestie.De hier beschreven versie is betrekkelijk eenvoudig van opzet. Dus van processors of andere moeilijke componenten is dit keer geen sprake. In de vorm van een CD(ROM) wordt weliswaar gebruik gemaakt van een modern medium, maar in het onderstaande zal snel blijken dat we die CD tamelijk oneigenlijk gebruiken.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R3,R5,R6 = 10 k
R2,R4 = 100 k
R7 = 2k2
R8 = LDR03
R9,R10 = 220 k
Condensatoren:
C1,C3 = 10 µ/16 V radiaal
C2,C4 = 47 µ/16 V radiaal
C5 = 100 n
C6 = 100 µ/16 V radiaal
Halfgeleiders:
T1...T4 = BC327
IC1 = 4093
Diversen:
K1...K5 = 2-polige printkroonsteen, steek 5 mm
La1...La4 = lampjes 12 V/100 mA
afgedankte CD
Reacties worden ingeladen...