Over dit artikel

TanBo, deel 1

PC-gestuurde tangentiële printboormachine?Deel 1: Nieuwe oplossingen voor oude problemen

TanBo, deel 1
Elektuur presenteert u een zelfbouwproject dat zijns gelijke niet heeft: een CNC-printboormachine die relatief goedkoop, precies en snel is, en veel nieuwe ideeën bevat.Grote `elektromechanische' projecten zijn in de geschiedenis van Elektuur niet vaak gepubliceerd. Maar als dat wel het geval was, dan was de respons altijd groot. Wie herinnert zich niet de zelfbouwplotter Mondriaan, die in heel Europa honderden malen is nagebouwd en die nu, na 15 jaar, nog altijd een grote schare aanhangers heeft.Het feit dat elektromechanische zelfbouwprojecten vaak zo gewild waren, is niet verwonderlijk. Vaak waren ze weliswaar elegant en soms verbluffend slim opgezet, maar het was toch altijd de prijs die de doorslag gaf. In de tijd dat kant-en-klare plotters nog buiten het bereik van hobbyisten lagen, was het zelf bouwen van zo'n apparaat zeker zinvol. Dat is tegenwoordig wel anders, want plotters worden alleen nog gebruikt voor bijzondere toepassingen. Hun taak is grotendeels overgenomen door goedkope inktjetprinters. Bovendien zijn de prijzen zo laag geworden dat niemand meer op het idee zou komen om zelf een printer te bouwen. Het feit dat er nu een computergestuurde printboormachine in Elektuur wordt gepubliceerd, betekent dus dat de tijd daar rijp voor is ‚n dat niet te verwachten valt dat de industrie binnen afzienbare tijd met iets dergelijks zal komen. Fabrieksapparaten met vergelijkbare eigenschappen zijn vele malen duurder. Dat zal voorlopig ook wel zo blijven, omdat het gecompliceerde mechaniek van deze CNC-boormachines duur is en er (nog) geen goedkoop te fabriceren alternatief bestaat.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Reacties worden ingeladen...