Over dit artikel

Harddisk-interface voor 8-bit-contr.

Microcontroller zoekt contact met IDE-harddisk

Harddisk-interface voor 8-bit-contr.
Hoewel de IDE-poort ook in 8-bit-mode kan werken, ondersteunen de meeste harde schijven dit niet. Als men een moderne harddisk wil gebruiken in combinatie met een 8-bits microcontroller, dan biedt de hier beschreven interface uitkomst.Harde schijven als massa-opslagmedium zijn niet meer weg te denken uit de huidige computers. Zo groot en duur als deze apparaten enkele jaren geleden nog waren, zo voordelig zijn ze tegenwoordig. Dat geldt zelfs voor de nieuwste types. Enorme capaciteiten zijn met kleine afmetingen mogelijk. De meeste computers gebruiken tegenwoordig harde schijven met een IDE-interface. Omdat deze poort, die ook wel ATA-interface wordt genoemd, uit de PC-wereld afkomstig is en daardoor met een 16-bits bussysteem werkt, is direct gebruik met 8-bits controllers weliswaar mogelijk maar vaak problematisch. Hoewel de interface ook naar een 8-bits mode kan worden geschakeld, functioneert dat in de praktijk niet altijd omdat de meeste harde schijven dit feature niet ondersteunen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1...R7 = 22
R8 = niet aanwezig
R9 = 1 k
Condensatoren:
C1...C4 = 100 n
C5 = 47 µ/16 V
Halfgeleiders:
D1 = high-efficiency LED, rood
IC1 = 74HCT245
IC2,IC3 = 74HCT573
IC4 = geprogr. GAL 16V8 (bestelnr. EPS 000202-31)
Diversen:
K1 = 40-polige boxheader met kraag
K2 = 64-polige haakse DIN41612-C-connector, female, voor printmontage
K3 = 9-polige haakse sub-D-connector, female, voor printmontage
print EPS000202-1 (zie service-pagina’s)
voorbeeldprogramma’s en GAL-listing: EPS 000202-11
geprogr. GAL: EPS 000202-31
Reacties worden ingeladen...