Over dit artikel

PC-remote-control

PC-ontvanger voor RC5-afstandsbediening

PC-remote-control
Met deze infrarood-ontvanger voor de PC kan men gewoon een willekeurig aantal programma's met een normaal te verkrijgen RC5-afstandsbediening besturen. Dit is vooral handig als de PC met TV-kaart als televisie of bijvoorbeeld met Winamp als MP3-speler functioneert.Als men de PC in de woonkamer als televisie of als onderdeel van de hifi-installatie zou willen gebruiken, dan is een afstandsbediening nagenoeg onmisbaar. Want wie wil nu graag voortdurend naar het PC-keyboard reiken om bijvoorbeeld de geluidssterkte aan te passen of een andere zender in te stellen? Jammer genoeg heeft een PC geen geïntegreerde infrarood-ontvanger die compatibel is met een normale IR-afstandsbediening. Zo ontkomt men er niet aan de noodzakelijke hard- en software zelf te maken.Om ervoor te zorgen dat de PC op de infrarode impulsen van de afstandsbediening reageert, zijn enkele tussenstappen noodzakelijk. Een schakeling moet de infrarode impulsen ontvangen en zo verwerken dat ze door een microcontroller worden begrepen en overeenkomstig zijn (door de gebruiker bepaalde) programmering in een ander formaat kunnen worden omgezet.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Extra info / Update
In het schema ontbreken de ontkoppelcondensatoren C1 en C2 (resp. 100 n en 10 µ). ze zitten echter wel op de print en zijn ook in de onderdelenlijst vermeld.
Component list
Weerstanden:
R1,R2 = 1 k
R3 = 10 k
Condensatoren:
C1 = 100 n
C2 = 10 µ/16 V radiaal
Halfgeleiders:
D1,D2,D5,D6 = 1N4148
D3 = LED, rood, high efficiency
D4 = LED, groen, high efficiency
IC1 = TSOP1736 (o.a. verkrijgbaar bij Conrad, nr. 171069) of SFH5110 (Display/DIL nr. 01.00.5110.36)
IC2 = AT90S2313 (geprogrammeerd, EPS 000170-41))
Diversen:
S1 = drukknop 1x maak
K1,K2 = 6-polige mini-DIN-connector (female) voor printmontage
X1 = resonator 4 MHz, met 3 aansluitingen
geprogrammeerde controller EPS 000170-41
Reacties worden ingeladen...