Over dit artikel

Seriële 32-kanaals A/D-converter

32 analoge ingangen op de seriële poort

Seriële 32-kanaals A/D-converter
Het typerende aan deze seriële 32-kanaals 12-bits A/D-converter is de eenvoudige opzet. Vooral de gekozen oplossing voor de communicatie met de PC die zonder microcontroller of UART werkt, is opvallend.Aan de PC-kant vindt men achter de seriële poort (RS232-interface) bijna altijd een UART-chip (Universal Asynchronous Receiver/Transmitter) op het moederbord. Dit IC zorgt voor de bidirectionele conversie van serieel naar parallel en van parallel naar serieel. Een PC heeft normaal maximaal vier seriële poorten (COM1 tot COM4). Zoals in tabel 1 te zien is, beslaat iedere poort acht adressen in de I/O-memory-map.De lijnen TXD en RXD (zenden en ontvangen) zijn de belangrijkste signaallijnen voor de seriële communicatie. Daarnaast zijn er nog een aantal stuurlijnen (DCD, DSR, RTS, CTS, DTR, RI). Sommige van deze lijnen zijn ingangen, andere zijn uitgangen. Behalve RXD kunnen alle lijnen door een bit uit het UART-register worden bestuurd (zie tabel 2). De niveaus op de seriële poort zijn volgens RS232 geen TTL-niveaus, maar een positieve en negatieve spanning, namelijk nominaal -12 V voor een logische één en +12 V voor een logische nul.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Condensatoren:
C1...C3, C10 = 4µ7/16 V radiaal
C4,C6...C9 = 100 n
C5 = 330 n
C11...C15 = 1 µ/16 V radiaal
Halfgeleiders:
D1 = 1N4001
IC1...IC4 = MAX186CPP
IC5 = MAX237CNG
IC6 = 7805
Diversen:
K1 = 9-polige haakse sub-D-connector, female, voor printmontage
K2,K3 = 34-polige boxheader, male
print EPS 004090-1
Reacties worden ingeladen...