Over dit artikel

Video/S-VHS-converter

Van videosignaal naar C/Y

Video/S-VHS-converter
In het septembernummer 2001 werd een converter van S-VHS naar video (C/Y naar composiet-video) voorgesteld. In aanvulling daarop wordt hier een schakeling gepresenteerd om een videosignaal op een S-VHS-ingang aan te sluiten. Omdat de schakeling wat ingewikkelder is, werd voor de bouw ook een printje ontworpen.Voor het samenvoegen van een chrominantie-(C-) en een luminantie(Y-)signaal tot een CVBS- oftewel composiet-videosignaal is in principe alleen een weerstand nodig. Voor het omgekeerde geval, C en Y uit het videosignaal scheiden, is zo'n simpele passieve methode jammer genoeg niet mogelijk. Voor beide signalen (C en Y) zijn actieve componenten vereist en daarmee dus ook een voedingsbron. De schakeling is opgezet voor een spanning van 5 V en de stroomopname bedraagt minder dan 50 mA.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1, R2 = 2k2
R3, R4, R6 = 120
R5, R7 = 47 k
Condensatoren:
C1 = 33 p
C2 = 100 µ/10 V staand
C3, C4, C6, C8 = 100 n keramisch
C5 = 4µ7/35 V tantaal
C7 = 470 µ/10 V staand
C9 = 25 p trimmer (3-25 pF)
Spoelen:
L1, L2 = 47 µH
Halfgeleiders:
T1, T2 = BC550B
Diversen:
K1 = cinch-bus voor printmontage (bijv. T-709G (Monacor)
K2 = 6-polige haakse mini-DIN-bus voor printmontage
Reacties worden ingeladen...