Over dit artikel

I²C-servo-interface

Acht servo's besturen via I2C

I²C-servo-interface
Servomotoren uit de modelbouw lenen zich voor de meest uiteenlopende toepassingen. Met de hier gepresenteerde schakeling is in combinatie met een eerder in ons blad beschreven I2C-printer-interface een eenvoudige aansturing van acht servo's mogelijk via de I2C-bus. Een klein demoprogramma illustreert de mogelijkheden en de simpele programmering onder Visual Basic.Vanwege hun royale koppel en hun - vergeleken met stappenmotoren - grote stopkracht lenen servomotoren zich bijvoorbeeld uitstekend voor de bouw van modelrobots. De besturing van dergelijke robots gebeurt meestal via een (PC-compatibele) computer, met behulp van speciaal hiervoor geschreven programma's en soms zelfs interactief. Om aan de computer liefst de complete rekentijd voor de sturing en visualisering ter beschikking te stellen en hem dus niet lastig te vallen met het genereren van de kritische servostuurpulsen, is een interface tussen de PC-aansluiting en de servo-elektronica nodig.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 100
R2 = 27 k
R3...R10 = 6k04 1%
R11...R18 = 18k7 1%
R19 = SIL-array 4 x 10 k
Condensatoren:
C1 = 33 n
C2...C9,C16 = 100 n
C10 = 1 µ/16 V radiaal
C11...C15 = 470 µ/16 V radiaal
Halfgeleiders:
IC1 = TDA8444
IC2...IC5 = NE556
IC6 = NE555
Diversen:
K1,K2 = 6-polige mini-DIN-bus
K3...K10 = 3-polige SIL-connector
K11 = 2-polige printkroonsteen, steek 5 mm
Reacties worden ingeladen...