Luc Lemmens
Over dit artikel

Seriële interface voor 1-wire-componenten

eenvoudig te bedienen vanuit Windows

Seriële interface voor 1-wire-componenten
De 1-Wire-devices van Dallas Semicinductor zijn componenten die via een eenvoudige seriéle verbinding met elkaar, een schakeling of een computer kunnen worden gekoppeld. Met de hier beschreven RS232-interface wordt de koppeling met de PC wel heel eenvoudig. De software levert Dallas er gratis bij.De 1-Wire-reeks van Dallas is al vaker aan bod gekomen in publicaties in ons blad, zoals het E-key project in november 2000 en de 1-Wire-Spy in februari 2001. Bij die projecten werd de communicatie tussen de 1-Wire-bus en de PC geregeld door een microcontroller die speciaal voor dat doel was geprogrammeerd. Dallas heeft ook zelf speciale IC's die de interfacing met microcontrollers en PC's voor hun rekening nemen. Drivers, evaluatie- en ontwikkelsoftware zijn gratis te downloaden van de website van Dallas, waardoor de drempel om met deze spullen aan de slag te gaan zeer laag is. Deze 1-Wire Software Developers Kit (SDK) voor Windows Me, 2000, 98, 95, NT 4.00 en NT 3.51 bevat programmeervoorbeelden in C, C++, Pascal (Borland Delphi), Microsoft Access en Microsoft Visual Basic. Er zijn ook nog ontwikkeltools beschikbaar voor 16-bit applicaties (Windows 3.1 en DOS).
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 4k7
Condensatoren:
C1 = 10 µ/25 V radiaal
C2,C3 = 100 n
Halfgeleiders:
D1,D2 = BAT85
D3 = 4,7 V/400 mW
D4,D5 = DS9503 (6-pin TSOC)
IC1 = DS2480BS (8-pin SOIC)
IC2 = 78L05
Diversen:
K1 = 9-polige female sub-D-connector, haaks, voor printmontage
Reacties worden ingeladen...