Over dit artikel

Kompassensor voor Lego RCX

Nooit meer de weg kwijt

Kompassensor voor Lego RCX
Mindstorms, de inmiddels welbekende serie robot-constructiematerialen van Lego, is al meerdere malen onderwerp geweest van artikelen in Elektuur. In het jaar 2000 presenteerden wij een reeks van vijf afleveringen waarin alle ins en outs van de RCX-module werden behandeld, een microcontrollerblok met drie sensoringangen en drie uitgangen voor het aansturen van bijvoorbeeld motoren en lampen. Verder kwamen al eerder een lichtsensor, een naderingssensor en een sensor-multiplexer aan bod en onlangs verscheen nog een ontwerp voor een I2C-interface in ons blad. Deze maand is het de beurt aan een kompassensor, waarmee we onze robots ook gevoel voor richting kunnen bijbrengen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 47 k
R2,R5...R8 = 100 k
R3 = 150 k
R4 = 220 k
Condensatoren:
C1 = 22 µ/16 V radiaal
Halfgeleiders:
D1...D6 = 1N4148
D7 = BAT85
IC1 = 74HCT4066
Diversen:
Sensor1 = Pewatron 6945 (Pewatron AG, www.pewatron.com)
BT1 = 9V-batterij met aansluitclip
Lego aansluitsnoer (in tweeën geknipt):
lengte 26.6cm Legobestelnr 5311
lengte 9cm Legobestelnr 5041
Reacties worden ingeladen...