Burkhard Kainka
Over dit artikel

LED-powerlamp

Witte LED's in opmars

LED-powerlamp
Steeds meer ziet men ze, de nieuwe LED-zaklampjes die opvallen door hun heldere licht en het geringe stroomverbruik. Met wat elektronica-knutselwerk is zo'n lamp gemakkelijk zelf te maken.Witte LED's geven veel licht, slijten vrijwel niet en gebruiken weinig stroom. Maar een nadeel hebben ze wel, want in vergelijking met de rode, groene en gele soortgenoten hebben ze een hogere werkspanning, namelijk circa 3,6 V. Daarom worden in LED-zaklampen meestal drie batterijen gebruikt die dan 4,5 V leveren. Maar dat het ook met één batterij kan, bewijst deze schakeling. De LED wordt dan niet via een serieweerstand direct door de spanningsbron gevoed, maar er wordt een kleine spanningsomvormer gebruikt. Dan kan ook met een enkel batterijtje worden volstaan.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R3 = 1 k
R2 = 2k2
Condensatoren:
C1 = 470 p
C2 = 100 µ/3 V axiaal
Halfgeleiders:
D1 = LED, wit
T1,T2 = BC548C, BC549C, BC550C
Diversen:
L1 = smoorspoeltje 470 mH
S1 = drukknop
Batterij*
Behuizing type Box UM14
Bevestigingsmateriaal voor de batterij
Reacties worden ingeladen...