Over dit artikel

Metex-interface voor laptops

Metex-interface voor laptops
Heel veel Metex-DVM's zijn voorzien van een seriële interface (RS232) waarmee de meetwaarde op de PC bekeken kan worden en de DVM door middel van software op de PC bediend kan worden. Dit functioneert probleemloos bij desktop-PC's, maar voor laptops (bij de auteur een IBM Thinkpad 370C) werkt het helaas niet zo eenvoudig. De oorzaak: de spanningen op de seriële interface zijn met -5 V te laag, de meter verlangt hogere spanningen. De signaalniveaus zijn eenvoudig te verhogen met een interface-driver zoals de MAX232. De hele schakeling past op een kleine enkelzijdige SMD-print die in een sub-D9-connector kan worden ingebouwd. De voeding van de schakeling, +5 V, kan worden geleverd door de PS/2-muis-interface (pen 4 = +5 V, pen 3 = massa). De stroomopname bedraagt ongeveer 4 mA, hetgeen nauwelijks merkbaar is voor de accu's.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Condensatoren:
C1...C4 = 10 µ/16 V (SMD)
Diversen:
K1 = 9-polige haakse sub-D-connector voor printmontage, female
K2 = 9-polige haakse sub-D-connector voor printmontage, male
2 soldeerpennen
Interface-behuizing
Halfgeleiders:
IC1 = MAX232-CSE (SMD)
Reacties worden ingeladen...