Luc Lemmens
Over dit artikel

USB-interface voor de 1-wire-bus

Van vierdraads naar tweedraads

USB-interface voor de 1-wire-bus
De 1-Wire-Bus van Dallas Semiconductor is uitermate geschikt om er een klein serieel (huis-) netwerk mee op te zetten met allerlei schakelaars, sensoren en actuatoren. De eenvoud van de hardware stond in schril contrast met de complexiteit van het protocol op deze bus, maar gelukkig heeft de producent dat opgelost met speciale interface-IC's en software die de communicatie tussen PC en 1-Wire componenten wel erg eenvoudig maken.In april publiceerden we al een interface voor de seriële poort van een PC, die het samen met de ontwikkelsoftware van Dallas Semiconductor mogelijk maakt op eenvoudige wijze te communiceren met componenten op de 1-Wire-bus. Deze maand hebben we een schakeling die bijna precies hetzelfde doet, maar die op een USB-poort (USB = Universal Serial Bus) wordt aangesloten. Deze poort wordt steeds meer toegepast voor het aansluiten van allerlei randapparatuur aan PC's en Mac's. De seriële poort valt wat dat betreft steeds meer uit de gratie. Er zijn zelfs boze tongen die beweren dat onze oude vertrouwde RS232-interface op korte termijn helemaal gaat verdwijnen uit de PC en zeker op moderne laptops geen lang leven meer is beschoren. De toekomst zal het leren.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R2 = 27
R3 = 1k5
Condensatoren:
C1...C4 = 33 p
C5,C6 = 100 n
C7 = 1 µ/16 V radiaal
Halfgeleiders:
D1 = DS9503
D2,D3 = BAT85
IC1 = DS2490
IC2 = LF33CV (Farnell bestelnr. 302-4520)
Spoelen:
L1,L2 = BLM31AJ601SN1 Murata (Farnell 581-094)
Diversen:
K1 = USB-connector type B, voor printmontage
X1 = kristal 12 MHz
Reacties worden ingeladen...