Over dit artikel

Elektronische zekering

Veilig en comfortabel

U kent dat vast wel: bij het testen glijdt een meetpen even weg, maakt ergens kortsluiting en hup, daar is weer een dure transistor naar de filistijnen. Een kortsluitvaste voeding biedt geen soelaas, want die beveiligt alleen zichzelf en niet de belasting. Met de hier beschreven elektronische zekering kan de belastingstroom instelbaar worden begrensd.
Al bij een eerste blik op het in figuur 1 afgebeelde schema is duidelijk dat hier geen sprake is van een of andere standaard-applicatie. De ‘zekering’ wordt in dit geval gevormd door een BTS432E2 van Infineon waarvan het datablad te vinden is op www.infineon.com/cmc_upload/0/000/008/685/bts432e2.pdf.
Bij deze component uit de PROFET-serie gaat het in feite om een N-kanaals vermogens-FET die over diverse beveiligingsfuncties beschikt. Bij normaal gebruik wordt de FET via de IN-pen in- en uitgeschakeld. Is er echter sprake van een over/onderspanning, kortsluiting naar plus of naar massa, open uitgang of te hoge temperatuur, dan neemt de BTS432 maatregelen. Figuur 2 geeft een blokschema van het inwendige van deze component.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...