Over dit artikel

Werken met SMD's, deel 1

Keuze en montage van miniatuur onderdelen

Werken met SMD's, deel 1
Jammer maar waar: steeds meer onderdelen zijn uitsluitend nog als SMD (Surface Mounted Device) verkrijgbaar. Is het voor elektronica-hobbyisten de moeite waard om volledig op SMD-onderdelen over te gaan? Geen angst, de omgang met deze kleintjes is makkelijker dan men denkt. Ook de kosten voor nieuw gereedschap zijn te overzien.
Een flink aantal elektronische onderdelen is uitsluitend nog als SMD verkrijgbaar. Is het misschien verstandig om SMD's en normale onderdelen door elkaar te gebruiken? Nee, als er dan toch SMD's gebruikt worden, dan alles SMD!
De omgang met SMD's is minder moeilijk dan men denkt, mits het juiste gereedschap wordt gebruikt. De auteur beschrijft zijn ervaringen die hij tijdens de praktijkstages voor zijn diploma met de montage van printen heeft opgedaan. Maar dat solderen dan? Is daar niet een speciaal soldeerstation voor nodig? Welnee, als de fijnste stift wordt gebruikt, gaat het ook met een gewone 30...60 W soldeerbout. Het vergt weliswaar wat oefening en enkele weerstanden en condensatoren zullen het niet overleven, maar de verwerking is echt niet zo moeilijk.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...