Over dit artikel

Accuspannings-bewaker

Instelbaar op elke spanning

Accuspannings-bewaker
De hier beschreven schakeling kan worden gebruikt voor het bewaken van elk spanningsbereik tussen minimaal 3 en maximaal 25 V. Men kan er dus de spanning van de auto-accu mee in de gaten houden, maar bijvoorbeeld ook die van de ontvangerbatterijen van een radiografische afstandsbesturing. Kortom, een heel universele schakeling.
Hoewel het hier om een uiterst simpel brokje elektronica gaat, biedt deze met een 10-voudig LED-display uitgeruste spanningsbewaker toch een paar onmiskenbare voordelen. In de eerste plaats is de schakeling zo compact dat ze gemakkelijk ergens ingebouwd kan worden – de print is niet groter dan een luciferdoosje en daar zal altijd wel een plekje voor te vinden zijn. In de tweede plaats is de schakeling (zeker in de 'dot-mode') heel zuinig met stroom. En het derde en niet onbelangrijkste voordeel is dat de schakeling voor heel veel toepassingen bruikbaar is, aangezien er spanningen over een behoorlijk ruim gebied bewaakt kunnen worden. Een spanning van 3 V is het minimum (daaronder werkt hij niet) en 25 V het maximum (daarboven gaat hij stuk), maar binnen dat gebied kan het te bewaken spanningsbereik vrij worden gekozen met behulp van twee potmeters.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 1 k
R2 = 10 k
P1 = 25 k instel
P2 = 10 k instel
Condensatoren:
C1 = 100 n
Halfgeleiders:
D1...D10 = high-efficiency-LED
IC1 = LM3914 N
Diversen:
JP1 = jumper
Print leverbaar via thePCBShop
Printlayout beschikbaar op www.elektuur.nl
Reacties worden ingeladen...