Over dit artikel

Scheidingsfilters met buizen

Met filter-ontwerpprogramma

Scheidingsfilters met buizen
Als een luidsprekerbox meerdere luidsprekers bevat die ieder een deel van het audiospectrum voor hun rekening nemen, dan is een scheidingsfilter nodig om de afzonderlijke frequentiegebieden te splitsen. Dan rijst ook de vraag of dit filter passief of actief moet zijn. En als voor een actief filter wordt gekozen, moet dat dan met halfgeleiders of met elektronenbuizen worden opgebouwd?
Scheidingsfilters bevatten een of meer filters die het ingangssignaal splitsen in aparte frequentiebanden voor iedere luidspreker in de box, al of niet via een eigen versterkertrap. Er zijn twee basisuitvoeringen van deze filters: digitaal en analoog. De laatste kan weer worden onderverdeeld in passief en actief.
Ieder type filter heeft zijn voor- en nadelen. Voor heel hoge frequenties, gaat de beperkte bandbreedte van actieve componenten een rol spelen en dan werken passieve filters beter.
Voor audiofrequenties verdienen actieve filters de voorkeur, omdat dan passieve filters een aantal nadelen hebben.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Extra info / Update
In de tekening van de trafo's (figuur 3 op pag. 57) zijn drie fouten geslopen. In 3a zijn twee draadbruggen te veel getekend waardoor de ingang wordt kortgesloten(!) en bovendien moeten de aanduidingen '115 V' en '230 V' in 3a en 3b worden verwisseld. Daarnaast had bij de bovenste trafo's een secundaire spanning van 2 x 115 VAC aangegeven moeten zijn i.p.v. 2 x 15 V.
Reacties worden ingeladen...