Burkhard Kainka
Over dit artikel

Optische passieve bewegings- detector

Reageert op lichtverschillen

Optische passieve bewegings- detector
De meeste bewegingsdetectors werken met infrarood-sensoren die op de warmtestraling van een mens reageren. Maar het kan ook eenvoudiger: men kan namelijk ook het omgevingslicht gebruiken en lichtverschillen detecteren.
Elke beweging van een persoon heeft een verandering van licht tot gevolg. Om deze verandering te herkennen wordt in de hier beschreven schakeling een normale fototransistor als 'oog' gebruikt. Deze reageert op de kleinste verandering van de lichtintensiteit. Het is ook niet direct noodzakelijk dat over de sensor een schaduw valt. Het is al voldoende als iemand een klein deel van de hemel bedekt. De gevoeligheid van de sensor wordt met een instelpotentiometer ingesteld.
Het apparaat werkt over een groot lichtbereik. Er wordt een regelkring met een logaritmische karakteristiek gebruikt om een procentuele verandering van de lichtintensiteit in ieder bereik goed te kunnen herkennen. De schakeling werkt daarom ook in gesloten ruimtes met weinig licht.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R6 = 10 k
R2,R4 = 470 k
R3 = 1 k
R5 = 4k7
P1 = 10 k instel
Condensatoren:
C1 = 1µ /16 V radiaal
C2,C4 = 10µ /16 V radiaal
C3,C5,C6 = 100µ /16 V radiaal
Halfgeleiders:
IC1 = LM358P
T1 = BP103
T2 = BC547B
D1 = LED groen, low current
D2 = LED rood, low current
Diversen:
S1 = schakelaar, 1 x maak
BZ1 = gelijkstroomzoemer, 5 V
9-V-blokbatterij met aansluitclip
Kastje met batterijvak, 101 x 60 x 26 mm
Reacties worden ingeladen...