Over dit artikel

COM-poort-tester

Met 3 LED's en 4 schakelaars

COM-poort-tester
De seriële poort (ook vaak COM-poort genoemd) is ideaal om diverse elektronicaschakelingen met de PC te verbinden. De complexiteit van de aangesloten schakeling kan variëren van een aantal I/O-lijnen om iets aan te sturen en schakelaars in te lezen, tot complexe communicatie tussen meerdere computersystemen. Deze schakeling valt in de eerste categorie en gebruikt de seriële poort om wat simpele I/O-handelingen uit te voeren.
De COM-poort-tester is een eenvoudige schakeling die goed demonstreert hoe de signalen op de seriële poort gebruikt kunnen worden om zelf wat elektronica aan te sturen. Iedereen die meteen wilde plannen krijgt om met de seriële poort om motoren aan te sturen, het licht te bedienen e.d., moeten we helaas teleurstellen. Deze schakeling maakt het mogelijk om een 3-tal LED’s aan te sturen en de toestand van 4 schakelaars in te lezen. Niks meer en niks minder.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1...R3 = 2k2
R4...R8 = 10 k
Halfgeleiders:
D1 = groene low-current-LED, 3 mm
D2 = gele low-current-LED, 3 mm
D3 = rode low-current-LED, 3 mm
Diversen:
K1 = 9-polige haakse sub-D-connector, female, voor printmontage
S1...S5 = schuif- of tuimelschakelaar met maakcontact
9-V-batterij met aansluitclip
Reacties worden ingeladen...