Over dit artikel

Modelbouw-schakeleenheid

Voor twee extra schakelfuncties tot 30 A

Modelbouw-schakeleenheid
Deze schakeleenheid is bedoeld om twee extra functies in een model te bedienen via een schakelkanaal op de zender. Om zonder problemen ook een elektromotor te kunnen schakelen, is bovendien voorzien in een softstart op een van de kanalen. Het juiste stuursignaal en de voeding worden betrokken van de ontvanger in het model.
Het radiografisch besturen van scheepsmodellen wordt een stuk aantrekkelijker wanneer naast de gewone vaarfuncties ook andere instructies op afstand kunnen worden gegeven. Iedereen kan hier voor zichzelf wel voorbeelden van bedenken. De eenvoudigste oplossing om dit te verwezenlijken is het gebruik van een paar microswitches die bediend worden door middel van een servo.
Als alternatief kan een schakeleenheid worden opgebouwd uit een combinatie van een monostabiele multivibrator (MMV) en een flipflop. De MMV vergelijkt het binnenkomende pulsbreedte-gemoduleerde signaal met de ingestelde referentiepulsduur (ongeveer 1,5 milliseconde). Is de puls langer dan 1,75 milliseconde, dan wordt de flipflop getriggerd en wordt de uitgang geactiveerd. Is dit niet het geval, dan wordt de MMV teruggezet. Een tweede functie kan op dezelfde manier worden gerealiseerd door de detectie van pulsen die korter zijn dan 1,25 milliseconde.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 =10 k
R2 = 8k2
R3,R4 = 1 k
Condensatoren:
C1=100 n
C2=220 p
Halfgeleiders:
IC1=PIC16C712-041/SO (geprogrammeerd, EPS 020126-41)
T1..T4= IRLR3101 (bijv. Farnell bestelnr. 738-372)
Diversen:
Servokabeltje
Reacties worden ingeladen...