Over dit artikel

Buizeneindtrap, deel 1

Ontwerp zonder fratsen

Buizeneindtrap, deel 1
Deze buizeneindtrap die door de auteur de naam 'Straight' heeft meegekregen, is een ontwerp met twee EL 34's in balansschakeling. De constructie is zodanig van opzet dat nabouw vrij eenvoudig is. Het vermogen ligt ruimschoots boven 35 W bij een lage vervorming en een brede frequentiekarakteristiek. In combinatie met een paar goede luidsprekerboxen met een redelijk rendement is een uitstekende weergavekwaliteit mogelijk. Dan blijkt zelfs dat een dergelijk simpel ontwerp met vrij conventionele specificaties ons bij sommige muziekpassages de rillingen over de rug kan doen lopen.
Deze eindtrap is gebaseerd op een ontwerp van Philips einde vijftiger jaren [1], met enkele aanpassingen zoals voorgesteld door Claus Byrith. Deze aanpassingen zijn: een aparte voorziening voor de negatieve roosterspanning van de EL 34's, een instellingsmogelijkheid voor de AC-balans van de eindtrap, instelling van de EF 86 pentode-voorversterker als triode en vermindering van de overall-tegenkoppeling tot 20 dB. Op het Internet zijn hierover twee documenten gepubliceerd, waarin uitvoerig op het ontwerp wordt ingegaan en die voor geïnteresseerden zeker de moeite waard zijn om te lezen [2].
De schakeling op zich is dus goed gedocumenteerd en we zullen de beschrijving ervan kort houden. Wel zullen we op een aantal minder bekende aspecten wat dieper ingaan, omdat die juist een goed inzicht geven in de problemen én oplossingen die bij balansversterkers met elektronenbuizen komen kijken. In het tweede deel komt de bouw aan de orde.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Extra info / Update
Dit is meer een reactie op de buizen-eindversterker uit het aprilnummer 2003 dan een vraag.
Toen ik hem voor het eerst inschakelde, bleek hij nog in beide kanalen de laagfrequente oscilleerneiging te hebben waar u in het artikel over praat. Verkleinen van C9 en C10 tot 22 nF loste het probleem op. Kleiner moet het niet worden, maar dit kon nog net, leek me.
En afregelen van de AC-balans lukt veel beter als ik de tegenkoppeling loshaal. Logisch eigenlijk (de tegenkoppeling verdoezelt onbalans), maar het leek me de moeite waard om het even te vertellen.
Bart Meijer
Bedankt voor uw reactie. Zeer attent om ons uw bevindingen even te laten weten.
Reacties worden ingeladen...