Over dit artikel

Stepdown-schakelregelaar

voor negatieve spanningen

In het leveringsprogramma van halfgeleiderfabrikanten zoekt men meestal tevergeefs naar schakelregelaar-IC's voor negatieve spanningen. Met enkele schakeltechnische trucjes is het echter mogelijk om een positieve regelaar te gebruiken.
Schakelregelaar-IC's worden voor het efficiënt omzetten van spanningen gebruikt. Wie met hoog rendement een positieve spanning in een hogere of lagere spanning wil omzetten, kan kiezen uit een hele rits schakelregelaar-IC's van diverse fabrikanten. Dat is niet het geval als men een negatieve spanning wil omzetten. Op maat gesneden IC's daarvoor zijn er vrijwel niet en ook toepassingsvoorbeelden voor deze omzetting zijn uitermate schaars. In dit artikel wordt beschreven hoe met goed verkrijgbare positieve schakelregelaar-IC's een stepdown-schakelregelaar voor negatieve spanningen wordt opgebouwd.

Basisschakelingen
Voor de omzetting van positieve spanningen in andere positieve spanningen is er een groot aantal schakelregelaar-IC's die op verschillende werkingsprincipes zijn gebaseerd. Zo zijn er schakelingen met 'opslagspoelen' en met condensatoren (die hier echter geen rol spelen). Bij de schakelregelaars met opslagspoelen zijn er stepup- en stepdown-regelaars.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...