Over dit artikel

Vervanger voor de SAA3049

RC5-Decoder met microcontroller

Vervanger voor de SAA3049
De populaire decoder voor infrarode afstandsbediening met RC5-protocol van Philips, de SAA3049, is helaas niet meer verkrijgbaar. Ook andere fabrikanten leveren geen bruikbaar alternatief. Tegenwoordig is het in de consumentenelektronica gebruikelijk dat de ingebouwde microcontroller ook het decoderen van de afstandsbedieningssignalen voor zijn rekening neemt. Maar wat de industrie kan, kunnen wij ook!
Er zijn veel minder IC’s voor het decoderen van afstandsbedieningssignalen op de markt dan voor het bouwen van de afstandsbediening zelf. Dat is te verklaren uit het feit dat in het apparaat dat op afstand bediend moet worden, tegenwoordig bijna altijd een microcontroller zit. Die bestuurt de werking van het apparaat, maar hij kan ook het decoderen van de signalen van de afstandsbediening er gemakkelijk even bij doen. Als voor het decoderen geen apart IC nodig is, scheelt dat natuurlijk in ruimte op de printplaat en dus kan het apparaat goedkoper geproduceerd worden. Een microcontroller is heel geschikt om de signalen te decoderen en de prijs (vanaf 30 Eurocent bij afname van grote aantallen) is heel aantrekkelijk.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R2,R9 = 1 k
R3...R8 = 820
R10 = 100
Condensatoren:
C1,C3,C5 = 100 n
C2,C4 = 100 µ/16 V radiaal
Halfgeleiders:
D1...D6 = LED rood, low current
IC1 = 87LPC764BN (geprogrammeerd, EPS 020085-41)
IC2 = 7805
IC3 = IR-ontvangstmodule SFH5510, PIC2604SM, TFM5360 o.a.
IC4...IC11 = 74HC595
Diversen:
JP1 = jumper
S1 = 8-voudige DIP-switch
Reacties worden ingeladen...