Over dit artikel

Neurale netwerken in de praktijk, deel 3

Netwerken met terugkoppeling en competitieve netwerken

Deze maand bekijken we twee wat ingewikkelder structuren voor een neuraal netwerk. Om te beginnen het Hopfield netwerk, dat gebruik maakt van terugkoppeling. Daarna gaan we in op 'competitive' netwerken, die in staat zijn om patronen in de invoerdata te ontdekken, waarvan de programmeur zelf het bestaan niet kent.
In 1983 publiceerde de natuurkundige John Hopfield een beroemd artikel over neurale netwerken. Door de publicatie van dit artikel werd het onderzoek naar neurale netwerken, dat een tijd lang had stilgelegen, weer nieuw leven ingeblazen.
Het neurale netwerk dat naar Hopfield vernoemd is, heeft maar een beperkt praktisch nut, maar het geeft wel een dieper inzicht in het gedrag van deze netwerken.
Het bijzondere van het Hopfield-netwerk is dat het gebruik maakt van terugkoppeling ('feedback'). Dit betekent dat de uitgangssignalen van het netwerk teruggevoerd worden naar de ingang. Zo’n netwerk is afgebeeld in figuur 1. Een Hopfield-netwerk bestaat altijd uit één laag en het heeft evenveel neuronen als ingangen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...