Over dit artikel

Temperatuur-aanduiding voor de PC

Op chic naar de LAN-party!

Temperatuur-aanduiding voor de PC
Naast de taak van gebruikshulpmiddel heeft de PC ook betekenis gewonnen als statussymbool. Wie een LAN-party of iets dergelijks bezoekt, moet wel met iets nieuws komen. Als dit te verenigen is met iets nuttigs, waarom dan niet?
Inmiddels zijn er zelfs PC's te verkrijgen met raampjes en interieurverlichting. Dit om vooral de aandacht te vestigen op wat zich in de behuizing bevindt. Sommigen gaan in het opsieren van de PC (deze bezigheid wordt aangeduid met het begrip 'modding') wel erg ver. Natuurlijk zijn niet al deze ingrepen even zinnig. Toch is het soms mogelijk om het aangename met het nuttige te verenigen.
De temperatuur in het inwendige van de PC-behuizing is bijvoorbeeld een interessant gegeven. Afhankelijk van de processor, de ventilator en de omgevingstemperatuur kan de temperatuur in de kast zo hoog oplopen dat een storingsvrije werking van de computer zelfs in gevaar komt. Er worden al diverse thermometers voor dit doel aangeboden, vaak gecombineerd met een ventilator. Helaas neemt het display van een dergelijke unit op het voorpaneel van de PC vaak een volledig 3,5"- of 5,25"-slot in beslag. En dat terwijl bijna alle PC's al een LED op het voorpaneel hebben als aanduiding voor de ingeschakelde netspanning. Deze LED laat zich heel goed gebruiken voor een iets uitgebreidere functie: het aangeven van de binnentemperatuur van de computer!
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Extra info / Update
Bij langere leidingen naar IC2 is het beter SCL en SDA ieder te voorzien van een eigen pullup-weerstand naar +5 V. Waarde: 3k3...10 k.
Reacties worden ingeladen...