Over dit artikel

HF-schakelingen bouwen

Zonder gedrukte bedrading

HF-schakelingen bouwen
Bij het construeren van HF-schakelingen hoeft men niet per se uit te gaan van een geëtste print. Er bestaat een alternatieve methode waarbij een stuk ongeëtst printmateriaal als basis dient om de schakeling op te bouwen. In bepaalde gevallen verdient deze methode zelfs de voorkeur boven een 'normale' print – vooral als het gaat om vrij hoge frequenties.
Bij de zogenaamde 'hooibergmethode' of 'spinmethode', zoals zendamateurs die wel plegen te noemen, worden alle componenten van de schakeling gewoon 'zwevend' aan elkaar gesoldeerd en dient het printoppervlak als massa. Op strategische plaatsen kunnen soldeereilandjes worden gecreëerd door deze ofwel uit te frezen of door restjes printplaat in kleine stukje te knippen en met secondenlijm of dubbelzijdig plakband op het massavlak te plakken. Op deze manier hoeft er geen print te worden ontworpen en is men sneller klaar. Dit is vooral handig wanneer het gaat om een enkel prototype, omdat er bij de hooibergmethode makkelijk veranderingen in de schakeling kunnen worden aangebracht.
HF-signalen gedragen zich soms echter op een eigenwijze manier en daar moet rekening mee worden gehouden. Een aantal regels is dan onmisbaar om ongewenste effecten te voorkomen. Dit artikel beschijft de hooibergmethode en belicht daarbij aantal essentiële details.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...