Over dit artikel

Spectraal-lamp

Drie LED-typen in één lamp

Spectraal-lamp
Met witte LED's zijn prima zaklampen te bouwen. In deze schakeling zijn bovendien nog een infrarood- en een UV-LED opgenomen, zodat niet alleen het zichtbare gebied wordt weergegeven, maar ook delen van het spectrum aan weerszijden daarvan.
LED's worden gewoonlijk met een constante stroom gevoed, waardoor de helderheid niet van de voedingsspanning afhangt. Voor een constante stroom is een constante-stroombron nodig, waarvoor T1 in de schakeling van figuur 1 wordt gebruikt. Op de basis van de transistor wordt een spanning UB gezet, die iets groter moet zijn dan de UBE van de transistor, die ongeveer 0,65 V bedraagt. De transistor geleidt dan en de stroom erdoor veroorzaakt een spanningsval over R2. Als deze spanningsval UR2 plus de UBE van 0,65 V gelijk is aan de spanning op de basis, blijft de stroom constant.
Om te zorgen dat de spanning op de basis constant blijft, wordt een constante-spanningsbron (R1 en D1) gebruikt. Voor D1 wordt een infrarood LED gebruikt, niet - zoals men zou denken - om het lichtspectrum te vergroten, maar omdat de drempelspanning van deze LED ongeveer 1 V bedraagt. Dat is dus iets meer als UBE. De drempelspanning van een rode LED bedraagt ongeveer 1,8 V, die van een witte LED zelfs 3,5 V.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...