Over dit artikel

Low-cost LCD-controller, deel 1

Hoe werken LC-Displays?

Low-cost LCD-controller, deel 1
In de dumphandel zijn vaak LCD-matrix-modules te koop. Soms gaat het om gloednieuwe, ongebruikte displays, soms zijn het onderdelen uit afgedankte apparatuur. Meestal worden er ook drivers meegeleverd voor het aansturen van het display, maar geen geheugen en geen besturingschip. Binnenkort wordt in Elektuur een besturingsschakeling voor zulke displays gepubliceerd, die werkt met de bekende 80C51-controller. In dit eerste deel willen we echter ingaan op de werking en de achtergronden van LC-Displays.
Displays uit de dumphandel zijn goedkoop, maar de aansturing is wel een probleem. Dat is een heel verschil met de displays, die meestal in Elektuur-bouwontwerpen gebruikt worden. Die zijn doorgaans uitgerust met een ingebouwde HD44780-controller en geheugen.
Natuurlijk zijn er besturingschips voor matrixdisplays verkrijgbaar. Een voorbeeld is de SED1335 van Seiko. Zulke chips wekken de benodigde stuursignalen voor het matrixdisplay op en sturen zelfstandig het geheugen aan.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Reacties worden ingeladen...