Over dit artikel

MOSFET's testen met een multimeter

Met eenvoudig 4-stappen-plan

In dit artikel wordt beschreven hoe power-MOSFET's kunnen worden getest met een gewone digitale multimeter. Degenen die dit wel eens hebben geprobeerd, zullen verbaasd hebben gestaan over de vreemde waarden en kortsluitingen die ze te zien kregen, zelfs bij MOSFET's die volkomen in orde waren. Dat vraagt om enige uitleg.
Voor het testen van bipolaire transistoren, het maakt niet uit of het om laag- of hoogvermogenstypen gaat, is een eenvoudige ohmmeter voldoende. Wel moeten de aansluitingen bekend zijn en men moet dan 6 metingen verrichten. Zelfs met zo'n eenvoudige test worden 8 van de 10 defecte bipolaire transistoren opgespoord, al moet uw auteur bekennen dat hij het mis had toen hij onlangs een paar UHF-vermogenstransistoren testte. Het betrof onder andere een MRF645 50 W zendtor, die elektrisch in orde bleek maar vrijwel geen versterking gaf.
Ook voor het testen van MOSFET's kan een dergelijke methode worden gebruikt, maar door het afwijkende werkingsprincipe is een iets andere aanpak nodig.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...