Over dit artikel

Sperfilter met hoge Q

zonder geselecteerde onderdelen

Sperfilter met hoge Q
Voor een sper- of notch-filter met een heel smalle doorlaatband zijn gewoonlijk onderdelen met nauwe toleranties nodig. Maar als speciale opamps van Maxim worden gebruikt, voldoen ook standaard componenten.
Met normale onderdelen ( en daarmee bedoelen we onderdelen met standaardtoleranties) is het vrij lastig om filterschakelingen met grote steilheden te realiseren. Door deze toleranties is het vrijwel onmogelijk om de praktische uitvoering van het filter naadloos te laten aansluiten op de exacte theoretische waarden en de berekende steilheid wordt in de praktijk lang niet gehaald. Bij de hier voorgestelde schakeling is dit opgelost door IC's te gebruiken met ingebouwde weerstanden. Deze vervangen de 'losse' weerstanden die anders nodig waren voor de instelling van de verschillende takken in het filter. Deze operationele versterkers bevatten weerstanden die door lasers nauwkeuriger dan 1 ë zijn getrimd. Om een dergelijke nauwkeurigheid (door selectie) met standaard precisieweerstanden te krijgen, zou men veel moeite en tijd moeten investeren.
De in dit artikel beschreven IC's zijn courante componenten van Maxim en de print van het filter kan eenvoudiger en kleiner worden als ze worden toegepast. Voor de sperfrequentie zorgen twee RC-kringen (zie figuur 1). De berekening van de componentenwaarden voor een bepaalde frequentie is heel eenvoudig.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...