Harry Baggen
Over dit artikel

Elektrostaten bouwen

Geluid produceren met hoogspanning

Elektrostaten bouwen
Het zelf bouwen van luidsprekerboxen is een hobby die lange tijd populair is geweest, maar de laatste jaren is er helaas niet meer zoveel animo voor. Wie graag op een andere manier wil experimenteren met geluid, die kan eens aan de slag gaan met elektrostatische luidsprekers. Het basismateriaal kost bijna niks en de resultaten kunnen verbluffend zijn.
Het principe van de elektrostatische luidspreker (afgekort ESL) berust op het feit dat twee elektrisch geleidende platen met dezelfde polariteit elkaar afstoten en twee platen met tegengestelde polariteit elkaar aantrekken. Bij een elektrostaat-paneel wordt gewoonlijk gewerkt met twee luchtdoorlatende panelen (de statoren) waartussen met dunne afstandshouders een geleidend membraan is gespannen. Wanneer er een hoge wisselspanning tussen membraan en statoren wordt aangeboden, zal het membraan gaan bewegen tussen de twee statoren in het ritme van de wisselspanning en op die manier lucht verplaatsen. Dankzij de geringe bewegende massa, het grote oppervlak en de egaal over het oppervlak verdeelde aandrijfkracht is een zeer zuivere geluidsweergave mogelijk.
Door de vrij eenvoudige opzet is het heel eenvoudig om zelf te experimenteren met dit soort weergever. Veel geluidsliefhebbers zijn al aan de slag gegaan met geperforeerde staalplaten, kunststof folies en allerlei varianten hierop.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...