Elektor Team
Over dit artikel

Geslaagde EMC-dagen

Veel belangstelling voor moeilijk onderwerp

Geslaagde EMC-dagen
De door Elektuur en D.A.R.E!! georganiseerde lezingendag 'EMC en praktijk' bleek bij de lezers zeer in de smaak te vallen. Een onverwacht groot aantal aanmeldingen deed de organisatoren besluiten om de oorspronkelijk geplande dag voor 25 deelnemers uit te breiden tot twee dagen met elk 36 deelnemers.
Ofschoon EMC niet bepaald een eenvoudig thema is, was de belangstelling erg groot. Sommige Elektuur-lezers waren vanuit hun hobby geïnteresseerd in dit onderwerp, maar veel lezers bleken er toch in hun werksituatie mee in aanraking te komen en wilden er daarom graag wat meer over weten.
Elke lezingendag begon 's morgens met enkele lezingen door Patrick Dijkstra van D.A.R.E!! Gestart werd met een algemene introductie, waarna de belangrijkste EMC-fenomenen werden bekeken. De oorzaken van EMC-storingen met mogelijke oplossingen stonden daarna op het programma, gevolgd door in- en uitgangsfiltering, bekabeling en een aantal punten om rekening mee te houden bij PCB-ontwerpen. Daarmee was de morgen veel te snel voorbij.
's Middags was er een praktijkgedeelte waarbij de deelnemers in groepen verschillende experimenten konden uitvoeren. Er waren vijf testopstellingen, waaronder een meetcel waarin een elektrisch veld werd opgewekt, een meting aan hoogfrequent-antennes en een autoradio/eindversterkercombinatie die men ongevoeliger voor storingen moest maken. Verder kregen alle deelnemers een rondleiding door René Dijkstra die enthousiast vertelde over de werkzaamheden binnen zijn bedrijf.
Na afloop van het praktijkgedeelte werd er nog even nagepraat voordat iedereen weer huiswaarts keerde. Men vond het een zeer geslaagde dag die helaas veel te kort bleek te zijn voor dit omvangrijke en zeer interessante onderwerp.
We danken de firma D.A.R.E!! voor de goede samenwerking en we zullen proberen in de toekomst nog meer lezingendagen voor Elektuur-abonnees te organiseren.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...