Over dit artikel

Mini-testbeeldgenerator

Een video-testbeeld voor een tientje

Mini-testbeeldgenerator
Kent u dat? U moet een televisie of een monitor afregelen, maar u beschikt niet over het juiste gereedschap… Deze kleine testbeeldgenerator van een tientje komt dan goed van pas.
In feite is de nu volgende schakeling een standaard videosignaalgenerator waarmee we een televisie of videomonitor kunnen synchroniseren als het apparaat in kwestie van een composiet-video-ingang is voorzien. De hele timing en de bijbehorende niveaus worden opgewekt door een PIC12C508 microcontroller.
De schakeling heeft nog een tweede functie. Veel videorecorders kunnen geluid in stereo opnemen. Het is interessant om van deze mogelijkheid te profiteren om een kwalitatief goede opname van een radio-uitzending te maken, eventueel met de ingebouwde timer van de videorecorder. Helaas schakelen moderne videorecorders, als ze geen videosignaal op hun ingang 'zien', over op een achtergrondkleur om te voorkomen dat er stoorsignalen worden opgenomen; tegelijkertijd wordt echter het audiosignaal afgekapt!
Er is maar weinig elektronica nodig voor de opwekking van een signaal dat de videorecorder laat geloven dat hij een mooi en stabiel videosignaal aangeboden krijgt.
Tenslotte kunnen we de schakeling ook prima gebruiken als een eenvoudige, betrouwbare stand-alone tester voor het opsporen van videoproblemen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1...R4= 1k2
R5= 120
R6= 75
Condensatoren:
C1= 100 n
Halfgeleiders:
T1= 2N2222
IC1= PIC12C508C (Microchip)
Diversen:
X1= kristal 4 MHz
Reacties worden ingeladen...